Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Sýria je zodpovedná za chemický útok z roku 2017, tvrdí OPCW

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ide o prvý prípad, kedy táto medzinárodná inštitúcia explicitne obvinila Sýriu z útokov chemickými zbraňami.

Haag 8. apríla (TASR) - Sýrska vláda je zodpovedná za útok chemickými zbraňami z roku 2017. Uviedla to v stredu Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom holandskom Haagu, informuje agentúra AFP.

Ide o prvý prípad, kedy táto medzinárodná inštitúcia explicitne obvinila Sýriu z útokov chemickými zbraňami, pričom vyhlásila, že sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada v roku 2017 trikrát použili bojové látky sarin a chlór.

OPCW tvrdí, že "existujú opodstatnené dôvody veriť, že vykonávatelia chemického útoku v roku 2017 v meste Latamna použili sarin a chlór ako chemickú zbraň, pričom išlo o jednotlivých príslušníkov sýrskych vzdušných síl (SAF)".

Vo februári - keď bola v plnom prúde ofenzíva režimu na poslednú baštu povstalcov na severozápade Sýrie - prišlo o život 275 ľudí, čo oproti marcu predstavuje viac ako dvojnásobný počet obetí z radov civilistov, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu v Sýrii pred deviatimi rokmi tam zomrelo už vyše 380.000 ľudí. Na prímerí sa v Moskve dohodli prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan.

Prímerie zastavilo začiatkom marca po troch mesiacoch ofenzívu sýrskej armády a jej spojencov na pozície protivládnych povstalcov.

Sýria už potvrdila aj výskyt nákazy novým koronavírusom na svojom území. V tejto súvislosti panujú obavy z rýchleho rozšírenia nákazy, pričom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že vojnou postihnutá Sýria má iba obmedzené kapacity na to, aby takémuto šíreniu čelila.