Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Turecko vyzvalo na zavedenie bezletovej zóny nad provinciou Idlib

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Sýrske vládne sily, ktoré podporuje ruské vojenské letectvo, v priebehu posledných dní dobyli množstvo obcí v regióne okolo mesta Idlib aj na juhu tejto provincie.

Damask 28. februára (TASR) - Turecko vyzvalo v piatok medzinárodné spoločenstvo na zavedenie bezletovej zóny nad sýrskou provinciou Idlib s cieľom ochrániť civilné obyvateľstvo pred bombardovaním zo strany sýrskeho režimu prezidenta Bašára Asada. S odvolaním sa na vyhlásenie Fahrettina Altuna, hovorcu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, o tom informovala agentúra AFP.

"Milióny civilistov sú už mesiace bombardované zo vzduchu. Terčom vládnych náletov sa cielene stáva infraštruktúra vrátane škôl a nemocníc. Pred našimi očami prebieha postupná genocída. Tí, ktorí majú svedomie a česť, musia prehovoriť," napísal v tejto súvislosti Altun na Twitteri. Medzinárodné spoločenstvo musí podľa jeho slov "konať tak, aby ochránilo civilistov, a malo by preto zaviesť bezletovú zónu".

Sýrske vládne sily, ktoré podporuje ruské vojenské letectvo, v priebehu posledných dní dobyli množstvo obcí v regióne okolo mesta Idlib aj na juhu tejto provincie, ktorá je poslednou významnou baštou povstalcov. Napriek dohodnutému prímeriu pokračovali sýrske sily v útokoch aj počas posledných týždňov, pričom prevzali kontrolu nad väčšími územiami.

Pri štvrtkovom bombardovaní zo strany sýrskej armády pritom zahynulo najmenej 33 príslušníkov tureckých ozbrojených síl. Ide o najväčšie straty na životoch príslušníkov tureckej armády, odkedy Ankara po prvý raz vstúpila do vojenského konfliktu v Sýrii v roku 2016.

Turecko v piatok reagovalo bombardovaním, pri ktorom v Idlibe údajne zahynulo 16 príslušníkov Sýrskej arabskej armády.

Ankara zároveň odmietla tvrdenie Ruska o tom, že tureckí vojaci boli počas útoku premiešaní medzi povstaleckými jednotkami. Podľa slov tureckého ministra obrany Hulusiho Akara sa v bezprostrednej blízkosti tureckých síl nenachádzali "žiadne ozbrojené skupiny".