Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Teplári: Spotreba teplej vody v lete môže byť pre koronakrízu vyššia

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Zväz odporúča, aby počas celého leta, alebo aspoň v čase, keď sa predpokladá začiatok vykurovania, nechali odberatelia termostatické hlavice otvorené na maximum, čiže na piatom stupni.

Bratislava 30. augusta (TASR) – Spotreba teplej vody v domácnostiach je počas roka pomerne stabilná, keďže ide o vodu využívanú na pokrytie hygienických potrieb. Výnimkou sú Vianoce, keď spotreba teplej vody rastie až o 30 % nad priemernú úroveň a tiež počas horúčav v letných mesiacoch, keď naopak spotreba mierne klesá oproti priemeru. V tomto roku však môže byť spotreba teplej vody v lete pre koronakrízu vyššia ako vlani, upozornil Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT).

Tento rok teplári zaznamenali odchýlku spotreby teplej vody od priemerných hodnôt výnimočne už aj v marci a apríli, počas prvej vlny pandémie koronakrízy, keď ostala väčšina obyvateľov doma. "V týchto mesiacoch sa zvýšila spotreba teplej vody v priemere o osem percent, čo ale z pohľadu celého roka nebude mať významný dosah na celkové náklady. Či spotreba teplej vody klesla aj počas tohtoročných augustových horúčav uvidíme až v septembri, keďže väčšina ľudí necestuje a ostali dovolenkovať doma," povedal predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

Teplári využili letné mesiace na pravidelné mimosezónne revízie a opravy spojené s odstávkami teplej vody, a na prípravu ďalšej vykurovacej sezóny. SZVT upozornil, že o kontrolu vykurovacích systémov sa síce postará dodávateľ tepla, ale radiátory v bytoch si musia odberatelia skontrolovať sami. Zväz odporúča, aby počas celého leta, alebo aspoň v čase, keď sa predpokladá začiatok vykurovania, nechali odberatelia termostatické hlavice otvorené na maximum, čiže na piatom stupni. Uľahčí sa tak správny nábeh vykurovacej sústavy v byte.

Odberatelia by si podľa SZVT mali tiež skontrolovať, či sa na radiátoroch nenachádzajú zhrdzavené miesta. Ak áno, radiátor je lepšie vymeniť, a vyhnúť sa tak netesnosti spôsobenej koróziou. Majitelia bytov by si tiež mali skontrolovať funkčnosť regulačných ventilov a termostatických hlavíc a na začiatku vykurovacej sezóny radiátory odvzdušniť.