Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia

Taliani obnovujú financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

UNRWA bola založená v roku 1949 a s viac ako 30.000 zamestnancami patrí k najväčším programom OSN.

Rím 25. mája (TASR) - Taliansko obnovuje financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Oznámil to v sobotu taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani po stretnutí s palestínskym premiérom Muhammadom Mustafom, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

"Taliansko sa rozhodlo obnoviť financovanie konkrétnych projektov určených na pomoc palestínskym utečencom, ale až po prísnych kontrolách, ktoré zaručia, že ani cent nepôjde na podporu terorizmu," povedal Tajani.

Šéf talianskej diplomacie informoval palestínskeho premiéra, že talianska vláda "zabezpečila nové finančné prostriedky pre Palestínčanov v celkovej hodnote 35 miliónov eur". "Z toho päť miliónov bude pridelených UNRWA," uviedol vo vyhlásení. Zvyšných 30 miliónov Rím vyčlenil pre taliansku iniciatívu Potraviny pre Gazu v koordinácii s humanitárnymi agentúrami OSN.

Mnoho krajín vrátane Spojených štátov pozastavilo financovanie UNRWA po obvineniach Izraela, že 12 zamestnancov tejto agentúry OSN bolo zapojených do útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

Nezávislé vyšetrovanie UNRWA vedené francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou ukázalo nedostatky pri uplatňovaní postupov na dodržiavanie zásady neutrality OSN. Na poskytnutie dôkazov na podloženie obvinení Izraela však vyšetrovacia komisia stále čaká.

UNRWA bola založená v roku 1949 a s viac ako 30.000 zamestnancami patrí k najväčším programom OSN. Palestínskym utečencom poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci.