Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Teherán sa z nešťastia lietadla musí poučiť, tvrdí ruský senátor

Na snímke Konstantin Kosačev. Foto: TASR/AP

Irán dnes oznámil, že ukrajinské dopravné lietadlo, ktoré v stredu ráno havarovalo krátko po štarte z letiska v Teheráne, považovala iránska armáda za nepriateľský cieľ.

Moskva 11. januára (TASR) – Irán, ktorý sa dnes priznal, že neúmyselne zostrelil ukrajinské lietadlo a spôsobil tým smrť 176 ľuďom, sa musí z tohto nešťastia "poučiť", vyhlásil predseda zahraničného výboru ruského parlamentu Konstantin Kosačev. Píše o tom agentúra AFP.

"Ak dekódovanie čiernych skriniek a celkové vyšetrovanie nepreukážu, že iránska armáda to urobila úmyselne - a na to nie je ani nijaký logický dôvod - musí sa incident uzatvoriť," uviedol šéf výboru Rady federácie, hornej komory parlamentu.

"Dúfam, že sa z toho poučia a prijmú patričné opatrenia všetky strany," citovala Kosačeva ruská tlačová agentúra Interfax.

Irán dnes oznámil, že ukrajinské dopravné lietadlo, ktoré v stredu ráno havarovalo krátko po štarte z letiska v Teheráne, považovala iránska armáda za nepriateľský cieľ - zmenilo totiž údajne smer k "citlivému vojenskému stredisku" iránskych revolučných gárd.

Iránske vyhlásenie spresňuje, že zostrelenie lietadla spôsobila "ľudská chyba". Teherán sa za tragédiu ospravedlnil a dodal, že svoje systémy zmodernizuje, aby sa takýmto "chybám" v budúcnosti zabránilo. Uviedol tiež, že osoby zodpovedné za tragédiu budú trestne stíhané.