Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Tento rok udelili pokuty v národných parkoch za viac ako 6600 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Počet priestupkov, ktoré sa riešili v blokovom konaní, oproti minulému roku vzrástol.

Bratislava 24. augusta (TASR) - V tomto roku bolo zatiaľ v národných parkoch a chránených oblastiach udelených viac ako 460 blokových pokút v sume vyše 6600 eur. Počet priestupkov, ktoré sa riešili v blokovom konaní, oproti minulému roku vzrástol. Pre TASR to uviedla manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Anna Weissová.

"Najčastejšie pokutovanými priestupkami je vjazd motorovými vozidlami do chráneného územia, zber lesných plodov a rastlín, bivakovanie či stanovanie mimo povolených miest, zakladanie ohňa v chránených pásmach, pohyb mimo vyznačených turistických trás, prípadne nedodržiavania sezónnych uzáver," povedala Weissová.

V rámci ŠOP SR udeľujú pokuty členovia stráže prírody, profesionálni aj dobrovoľníci, ktorí môžu udeliť na mieste pokutu v tzv. blokovom konaní, do výšky 300 eur. "Vážnejšie porušenia zákona rieši Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo Polícia SR," podotkla Weissová.

Dodala, že v minulom roku bolo do konca augusta nahlásených do evidencie 267 pokút v blokovom konaní. Pokuty, ktoré boli udelené v národných parkoch, sú podľa zákona o ochrane prírody príjmom Environmentálneho fondu.