Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Tokio hlásilo rekordný počet nakazených

Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú cez križovatku po známej obchodnej ulici v štvrti Ginza v Tokiu 3. mája 2021. Foto: TASR/AP

Celkovo tak Tokio od vlaňajšieho začiatku pandémie zaznamenalo vyše 200.000 prípadov nákazy koronavírusom.

Tokio 27. júla (TASR) - Tokio hlásilo v utorok 2,848 nových nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. V hlavnom meste Japonska sa len pred niekoľkými dňami začali letné olympijské hry. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Japonské hlavné mesto v utorok prekonalo predchádzajúci rekord 2520 prípadov zo 7. januára. Celkovo tak Tokio od vlaňajšieho začiatku pandémie zaznamenalo vyše 200.000 prípadov nákazy koronavírusom.

V Tokiu platí už štvrtý núdzový stav, ktorý má trvať počas celých olympijských hier a skončiť sa má krátko pred spustením paralympiády koncom augusta.

Odborníci varovali, že počas olympiády, ktorá sa v Tokiu začala v piatok 23. júla, môže nastať prudký nárast infikovaných, spôsobený nákazlivejším variantom koronavírusu delta.

Experti poznamenali, že prípady prudko pribúdajú medzi mladšími, nezaočkovanými ľuďmi, pretože očkovanie v Japonsku stráca tempo. Príčinou je nepredvídateľná situácia v oblasti dodávok vakcín.

Medzi mnohými vážnymi prípadmi nákazy sú päťdesiatnici. Tí majú medzi takmer 3000 hospitalizovanými pacientmi v Tokiu prevahu a postupne zapĺňajú lôžka.

Úrady údajne plánujú požiadať zdravotnícke zariadenia, aby zvýšili svoju kapacitu na približne 6000 lôžok, píše AP.

Očkovanie v Japonsku sa začalo neskôr a pomaly, ale v máji sa na niekoľko týždňov výrazne zrýchlilo. Dodávky dovážaných vakcín sa stabilizovali a vláda premiéra Jošihideho Sugu očkovala s väčšou naliehavosťou, aby pred olympijskými hrami dostalo vakcínu čo najviac ľudí.

Vláda uvádza, že úplne zaočkovaných je 25,5 percenta obyvateľov, čo je stále nedostatočná úroveň, aby to malo citeľný vplyv na znižovanie rizika pre celé obyvateľstvo.

Japonsko napriek tomu udržuje svoje prípady nákazy a úmrtia na oveľa nižších počtoch, než mnohé iné krajiny. Celkovo zaznamenalo k pondelku 870.445 prípadov infekcie a 15.129 úmrtí.

Sugovu vládu kritizujú za uprednostňovanie olympiády pred zdravím obyvateľov, pripomína AP. Premiérova podpora v nedávnych prieskumoch verejnej mienky klesla na približne 30 percent.