Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Trenčianska samospráva získala ocenenie Patrón architektúry

Pohľad na Trenčiansky hrad, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Trenčín je podľa poroty vzorom iným mestám v použití otvorenej a transparentnej metódy na získanie projektu svojich mestotvorných investícií.

Trenčín 8. októbra (TASR) – Slovenská komora architektov udelila v rámci architektonickej súťaže CE ZA AR 2020 trenčianskej samospráve cenu Patrón architektúry. Komora považuje Trenčín za príklad samosprávy, ktorá svoje významné verejné investície podmieňuje súťažou návrhov.

Trenčín je podľa poroty vzorom iným mestám v použití otvorenej a transparentnej metódy na získanie projektu svojich mestotvorných investícií. Mesto Trenčín využilo architektonickú súťaž na riešenie obnovy Mierového námestia v roku 2007. Neskôr v roku 2014 usporiadalo veľkú medzinárodnú urbanistickú súťaž pre budúci rozvoj centra na brehu Váhu pod názvom Mesto na rieke. V minulom roku postupovalo rovnako súťažou aj pri hľadaní podoby pešej zóny ulíc Hviezdoslavova a Vajanského. Po rokoch tak Trenčín môže získať nový prívlastok – Mesto dobrej architektúry.

„Veľmi si vážime, že porota ocenila náš dlhoročný prístup pri príprave urbanizmu a architektonických súťaží na riešenie verejných priestorov v Trenčíne. Teší ma, že si všimla desaťročnú prácu na projekte Trenčín si Ty, ktorý je zásadnou urbanistickou prípravou rozšírenia centrálnej mestskej zóny. Pre mňa aj pre architektov Martina Beďatša a Dušana Šimuna a ich tím je to obrovské zadosťučinenie a povzbudenie do ďalších dôležitých a ťažkých prác, ktoré nás ešte čakajú,“ povedal primátor Richard Rybníček s tým, že vďaka patrí aj všetkým bývalým a súčasným poslancom mestského zastupiteľstva.