Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Tréner Žiliny Staňo očakáva v Kazachstane ťažký zápas

Na snímke tréner MŠK Žilina Pavol Staňo, archívne foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Ak Žilina prekážku z Kazachstanu preskočí, v play off si o skupinu zahrá proti neúspešnému z dvojice 3. predkola Európskej ligy UEFA FK Jablonec - Celtic Glasgow.

Nur-Sultan 4. augusta (TASR) - Futbalisti MŠK Žilina absolvovali v stredu tréning v Astana Arene v hlavnom meste Kazachstanu Nur–Sultane, kde sa vo štvrtok o 18.00 SELČ predstavia v prvom zápase 3. predkola Európskej konferenčnej ligy 2021/2022 proti domácemu Tobolu Kostanaj.

Do dejiska zápasu odcestovali "šošoni" o dva dni skôr, aby lepšie zvládli aklimatizáciu. "Pri ceste nastali menšie komplikácie, pretože sme meškali s odletom z Bratislavy. Poposúval sa nám tak program, ale práve kvôli takýmto nečakaným veciam sme išli radšej o deň skôr, čo sa napokon ukázalo ako veľké plus. Tréning i štvrtkový zápas je až o 22.00 h miestneho času, snažíme sa však fungovať v našom čase, aby sme neboli rozhádzaní zo štvorhodinového posunu," povedal podľa klubového webu Žiliny na tlačovej konferencii pred tréningom tréner Pavol Staňo. "Kazachstan pre mňa nie je neznámou, bol som tu ešte ako hráč na európskom zápase proti Kairatu Almaty, rád som sa tu vrátil. Tobol je veľmi skúsené mužstvo, máme ho však dobre zanalyzovaného, napriek tomu očakávame veľmi ťažký zápas," dodal.

Tobol v 2. predkole vyradil chorvátsky Hajduk Split. "Proti Hajduku ukázali Kazaši dve tváre - v Chorvátsku hrali pasívnejšie, zozadu, neboli takí nebezpeční. Naopak, doma hrali vysoko, agresívne. Na toto musíme byť pripravení," uviedol Staňo a smerom k zostave, ktorá vybehne na zápas, dodal: "Sú tam určité otázniky, Matúš Rusnák s nami necestoval, preto budeme múdrejší až v deň zápasu."

Náročný zápas očakáva aj brankárska jednotka Žilinčanov Samuel Petráš. "Vyzerajú skúsene, vekový priemer je o dosť vyšší, než ten náš. Znova však tie skúseností vieme nahradiť našimi silnými zbraňami. Ako brankári máme informácie o hráčoch v ofenzíve aj defenzíve. Majú kvalitu na každom poste, v modernom futbale už vie skórovať každý hráč. Netreba sa preto zameriavať na jednotlivých hráčov, skôr na každú situáciu v zápase, sústrediť sa na detaily. Určite vieme, že Tobol má kvalitu, že nás môže zatlačiť do defenzívy. Potrebujeme sa koncentrovať najmä pri defenzívnych štandardných situáciách," povedal 22-ročný Petráš.

Duel sa neuskutoční na domácom štadióne Tobolu, keďže ten nespĺňa kritériá UEFA. Hrať sa tak bude v Astana Arene, ktorá má umelú trávu, čo by hosťom mohlo vyhovovať. Žilina v 1. predkole vyradila gruzínsky Dila Gori a v 2. predkole cyperský Apollon Limassol. Žlinčanom v oboch predkolách zatiaľ vyšiel prvý zápas. "Musíme pracovať tak, aby sme boli spokojní aj po štvrtku. Hrá sa na dva zápasy, po prvom nikdy nebolo rozhodnuté. Je ale dobré, keď je štartovacia pozícia lepšia. Prišli sme tu s tým, že chceme bojovať o víťazstvo. Sme optimisti a sme dobre nastavení. Chalani chcú ukázať, že futbal vieme hrať. Srdce a správne nastavenie nám určite chýbať nebude," dodal šéf žilinskej lavičky.

Ak Žilina prekážku z Kazachstanu preskočí, v play off si o skupinu zahrá proti neúspešnému z dvojice 3. predkola Európskej ligy UEFA FK Jablonec - Celtic Glasgow.