Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Na streche univerzity v Trnave začali chovať Uni včely

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Univerzita sv. Cyrila a Metoda tak chce prispievať k ochrane a záchrane ohrozeného druhu živočíchov a podporovať propagáciu chovu mestských včiel ako ďalšieho rozšírenia možností pomoci.

Trnava 23. júna (TASR) – Na streche jednej z budov Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave začali chovať vo včelnici Uni včely. UCM tak chce prispievať k ochrane a záchrane ohrozeného druhu živočíchov a podporovať propagáciu chovu mestských včiel ako ďalšieho rozšírenia možností pomoci. Informovala o tom PR školy Jana Štefánková.

„Zatiaľ máme na streche päť úľov, v každom úli jednu kráľovnú, z nich jedna je uznávaná ako hlavná kráľovná, dostala meno Sofia-Mária I. Pozitívne je, že v susedstve sú zelené plochy, kde nájdu svoje ciele na opeľovanie, nájdu nektár i peľ, ale univerzita im vytvorí aj ďalšie plochy a možnosti výsadbou zelene a kvetov vo svojom okolí. Taktiež majú včielky pekné priateľské zelené rastlinné a kvetinkové prostredia i priamo na streche,“ uviedla Štefánková.

Na začiatku projektu bol podľa nej podnet rektora Romana Boču, ktorý získal podporu. O vybudovanie včelnice sa zaslúžil pedagóg Fakulty masmediálnej komunikácie UCM Dušan Blahút, ktorý sa bude o včely aj starať. „Tešíme sa na prvé stáčanie medu, keď sa podarí, budeme tak vidieť prvé hmatateľné výsledky, čo nás utvrdí v dobrom smerovaní toho, čo robíme,“ doplnila PR UCM.