Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Trnavská UCM hľadá lektorov, ktorí naučia seniorov ovládať smartfóny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lektori získajú medzinárodný certifikát a oboznámia sa s výsledkami experimentu, ktorý bol súčasťou výskumného projektu zameraného na inovatívne metódy vzdelávania a učenia seniorov.

Trnava 11. februára (TASR) - Lektorov, ktorí budú učiť seniorov ovládať mobilné telefóny a aplikácie, chce vyškoliť Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave. Na piatok (15. 2.) pozýva záujemcov na konferenciu, v rámci ktorej sa uskutoční praktický workshop. Lektori získajú medzinárodný certifikát a oboznámia sa s výsledkami experimentu, ktorý bol súčasťou výskumného projektu zameraného na inovatívne metódy vzdelávania a učenia seniorov.

FMK sa v minulom roku zapojila do medzinárodného programu s názvom LoGaSET. Cieľom bolo zistiť, aký spôsob edukácie seniorov v oblasti dotykových telefónov a smartfónov je pre túto skupinu efektívny a vhodný. Projekt sa zameriaval predovšetkým na používanie užitočných aplikácií a v Trnave mal 31 absolventov z radov skôr narodených.

Na základe skúseností práce s touto skupinou je teraz pripravené školenie pre budúcich lektorov. "Uvedomujeme si, že začlenenie seniorov do digitálnej éry by im mohlo aspoň čiastočne pomôcť k zlepšeniu kvality života. Na druhej strane vieme, že napríklad osvojenie si dotykových telefónov môže byť pre túto generáciu náročné a sprevádzané obavami, nervozitou a tiež absenciou osoby, ktorá by na postupnú inštruktáž mala dostatok času," uviedla koordinátorka projektu Magdaléna Švecová.

Výsledky projektu budú prezentované na konferencii za účasti zástupcov partnerských neziskových organizácií z Poľska a Veľkej Británie, ktoré sa venujú výskumu a pomoci seniorom. Projekt s názvom LoGaSET: Geolokačné hry ako aktuálne, originálne a inovatívne metódy pre vzdelávanie a učenie seniorov sa uskutočnil pod hlavičkou Erasmus Plus KA2 – Strategické partnerstvo pre celoživotné vzdelávanie. Informácie pre záujemcov o školenie lektorov sú na stránke https://goo.gl/NGQrxz.