Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Trnavská univerzita preruší na znak protestu voči novele zákona výučbu

Na archívnej snímke budova Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Rada vysokých škôl SR upozorňuje, že ak návrh novely bude schválený v predloženej forme, zruší demokratické princípy fungovania vysokého školstva.

Trnava 16. februára (TASR) – Trnavská univerzita sa pripojí v pondelok 21. februára k iniciatíve Rady vysokých škôl (RVŠ) SR a výučbu preruší v ten deň a počas rokovania Národnej rady SR o novele zákona o vysokých školách. Rozhodol o tom Akademický senát (AS) TU, informoval PR univerzity Matúš Demko.

„AS TU ako orgán akademickej samosprávy sa stotožňuje so závermi, ktoré odmietajú potláčanie a rušenie akademickej samosprávy a autonómie na úrovni vysokých škôl a fakúlt,“ uvádza sa vo vyhlásení.

RVŠ SR vo výzve akademickým senátom fakúlt a vysokých škôl konštatuje, že zásadné výhrady vysokoškolských reprezentácií k novele zákona o vysokých školách neboli v doterajšom legislatívnom procese akceptované. Upozorňuje, že ak návrh novely bude schválený v predloženej forme, zruší demokratické princípy fungovania vysokého školstva, ustanovené po Novembri '89. Predložený návrh podľa RVŠ nerieši zásadné problémy vysokého školstva, okrem iného žiada ponechať voľbu kandidáta na rektora a dekana vo výhradnej kompetencii ich AS a rozhodovanie o metodike rozpisu dotácie, rozpočte verejnej vysokej školy a o nakladaní s jej majetkom aj v kompetencii akademického senátu verejnej vysokej školy.

Podľa informácií na webe RVŠ sa k výzve pripojila Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského (UK) v Martine, Právnická fakulta (UK) a Fakulta telesnej výchovy a športu UK v Bratislave a Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.