Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Trump čelí kritike za výroky o vpichovaní dezinfekcie

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Odborníci ho za tieto výroky následne kritizovali. Lekári varovali, že prezidentove špekulácie sú nebezpečné a môžu mať fatálne následky.

Washington 24. apríla (TASR) - Po slovách amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý vo štvrtok špekuloval o tom, že dezinfekčné prostriedky by sa moli potenciálne použiť pri liečb osôb infikovaných novým koronavírusom, vydal ich popredný výrobca stanovisko, v ktorom varoval verejnosť pred vpichovaním či prehĺtaním týchto produktov.

Firma Reckitt Benckiser, ktorá vyrába dezinfekčné prostriedky ako Lysol, Dettol či Vanish, podľa BBC zdôraznil, že tieto produkty by sa "za žiadnych okolností nemali vpichovať alebo konzumovať".

"Naše dezinfekčné a hygienické výrobky by sa mali používať na to, na čo sú určené. Prečítajte si preto pokyny a bezpečnostné informácie na etikete," uvádza sa vo vyhlásení firmy.

Trump o tom hovoril po prezentovaní výsledkov výskumu amerických vedcov podporovaného vládou, ktorý naznačil, že nový koronavírus rýchlejšie zaniká pri vystavení slnečnému žiareniu a teplu. Štúdia tiež ukázala, že bielidlo môže vírus zabiť v slinách alebo respiračných tekutinách do piatich minút a izopropylalkohol, používaný ako čistidlo a odmasťovač, ho zlikviduje ešte rýchlejšie.

"Existuje nejaký spôsob, ako by sme to mohli nejako vstreknúť dovnútra?... Bolo by zaujímavé to preveriť," konštatoval následne Trump v noci na piatok po pravidelnom zasadaní krízového štábu vlády.

Odborníci ho za tieto výroky následne kritizovali. Lekári varovali, že prezidentove špekulácie sú nebezpečné a môžu mať fatálne následky. "Predstava o vpichovaní alebo požití akéhokoľvek typu čistiaceho prostriedku je nezodpovedná a nebezpečná," povedal pre televíziu NBC Vin Gupta, pulmonológ a odborník na globálnu zdravotnú politiku. "Je to bežná metóda, ktorú ľudia používajú, keď sa chcú zabiť," dodal.

Biely dom však kritiku svojho šéfa odmietol. Jeho tlačová tajomníčka Kayleigh McEnanyová povedala, že prezident "opakovane" odporúčal Američanom, aby sa v s'vislosti s koronavírusom obracali na lekárov.

"Nechajme médiá, nech si nezodpovedne vytrhávajú slová prezidenta Trumpa z kontextu a robia negatívne titulky," poznamenala sarkasticky McEnanyová.

Nie je to prvýkrát, čo tvrdenia amerického prezidenta v súvislosti s liečbou ochorenia COVID-19 vyvolali vlnu kontroverzie a kritiky. Trump je totiž veľkým zástancom používania liekov chlorochín a hydroxychlorochín, ktoré sa používajú na liečbu malárie a experimentuje sa s nimi aj v súvislosti s ochorením COVID-19. Napriek nedostatku klinických testov je Trump presvedčený o ich účinku.