Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Trump obhajoval svoje rozhodnutie odstúpiť od klimatickej dohody

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump . Foto: TASR/AP

Trump agresívne presadzuje priemysel využívajúci fosílne palivo, spochybňuje vedu o klimatických zmenách a oslabuje ochranu životného prostredia, píše AFP.

Rijád 22. novembra (TASR) - Úradujúci americký prezident Donald Trump v nedeľu obhajoval svoje rozhodnutie odstúpiť od parížskej klimatickej dohody, ktoré zdôvodnil tým, že tento svetový dohovor bol voči Spojeným štátom "nespravodlivý". Informovala o tom agentúra AFP.

"Nariadil som odchod USA z tejto predpojatej klimatickej dohody, veľmi nespravodlivej voči USA," uviedol Trump popri virtuálnom summite G20, ktorý cez víkend usporiadala Saudská Arábia.

"Parížska dohoda nebola navrhnutá tak, aby chránila životné prostredie. Bola navrhnutá tak, aby poškodzovala americkú ekonomiku. Odmietam sa vzdať miliónov pracovných miest v USA a poslať bilióny amerických dolárov najhorším znečisťovateľom životného prostredia," dodal Trump.

Trump agresívne presadzuje priemysel využívajúci fosílne palivo, spochybňuje vedu o klimatických zmenách a oslabuje ochranu životného prostredia, píše AFP.

Novozvolený americký prezident Joe Biden prisľúbil, že krajina sa opätovne pripojí k parížskej dohode hneď v prvý deň jeho mandátu v Bielom dome.

Parížska klimatická dohoda bola uzavretá v roku 2015 so zámerom obmedziť emisie skleníkových plynov po roku 2020 a nadviazať tak na starší Kjótsky protokol, dohodnutý v roku 1997. Parížsku klimatickú dohodu podpísalo takmer 200 krajín.

USA sú prvou krajinou, ktorá sa rozhodla od tejto dohody odstúpiť. Úmysel odstúpiť avizoval Trump už v júni 2017, niekoľko mesiacov po svojom nástupe do úradu. Pravidlá dohody však znemožňovali Spojeným štátom odstúpiť počas prvých troch rokov od ratifikácie dohody zo 4. novembra 2016. Toto rozhodnutie tak nadobudlo účinnosť až v novembri 2020.