Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Trump hrozí Číne zvýšením ciel, ak neuzavrie obchodnú dohodu

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trumpova vyhrážka prichádza v čase, keď trhy čakajú signály pokroku v snahe dvoch najväčších ekonomík uzavrieť čiastočnú dohodu, ktorá by mala uvoľniť napätie v ich vzájomnom obchodnom konflikte.

Washington 19. novembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump pohrozil zvýšením ciel na čínske tovary, ak Peking neuzavrie s Washingtonom obchodnú dohodu.

"Ak neuzavrieme dohodu s Čínou, ešte viac zvýšim clá," povedal Trump v utorok novinárom v Bielom dome.

Trumpova vyhrážka prichádza v čase, keď trhy čakajú signály pokroku v snahe dvoch najväčších ekonomík uzavrieť čiastočnú dohodu, ktorá by mala uvoľniť napätie v ich vzájomnom obchodnom konflikte a zároveň by mala byť prvým krokom ku komplexnej obchodnej dohode.

USA a Čína v októbri vyhlásili, že uzavrú čiastočnú obchodnú dohodu. Pôvodne sa počítalo s jej podpisom ešte v novembri. V poslednom čase však prichádzajú z Pekingu a Washingtonu zmiešané signály týkajúce sa pokroku v rokovaniach.

Hovorca čínskeho ministerstva obchodu začiatkom novembra povedal, že obe strany súhlasili s postupným odstránením dodatočných ciel prijatých počas uplynulého necelého 1,5 roka. Trump neskôr poprel, že súhlasil so zrušením ciel, čo znížilo nádeje na dohodu. Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow v piatok (15. 11.) povedal, že obe strany sa blížia k dosiahnutiu dohody.