Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia

Tržby v priemysle aj v stavebníctve rekordne klesli

Štatistický úrad SR. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Išlo o najvýraznejší pokles za takmer štyri roky, teda od mája 2020.

Bratislava 13. mája (TASR) - Tržby podnikov priemyslu, kľúčového odvetvia ekonomiky, sa v marci medziročne prepadli o 11,4 % (v stálych cenách). Išlo o najvýraznejší pokles za takmer štyri roky, teda od mája 2020. Stavebným podnikom sa v marci 2024 tržby medziročne prepadli o 11,5 %, čo bolo najvýraznejšie zníženie od júna 2022. Pokles tržieb v stavebníctve sa dynamizoval tretí mesiac po sebe, uviedol v pondelok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medziročne stúpli o 5,2 % marcové tržby vo vybraných trhových službách a tretí mesiac po sebe tak pokračovali v raste. V podnikoch dopravy a skladovania sa v marci rast tržieb zastavil, zostali na rovnakej úrovni ako pred rokom.

Tržby v informačných a komunikačných činnostiach medziročne stúpli o 0,6 %. Ako jediné si podľa štatistikov naďalej udržali dlhodobý rast, avšak v marci zaznamenali najpomalšie tempo zvýšenia tržieb za posledné dva roky.

Medzimesačne, v porovnaní s februárom 2024, klesli tržby vo väčšine odvetví, najvýraznejšie v stavebníctve o 5,2 %. Pokles zaznamenali aj podniky pôsobiace v informačných a komunikačných činnostiach o 0,9 %, vo vybraných trhových službách o 0,6 % a v priemysle o 0,5 %. Vyššie tržby ako vo februári zaevidovalo len odvetvie dopravy a skladovania, a to o 2,7 %.

V súhrne za prvé tri mesiace tohto roka tržby za vlastné výkony a tovar medziročne klesli v stavebníctve o 7,9 % a v priemysle o 6,3 %. Naopak, kumulatívne tržby narástli v informačných a komunikačných činnostiach, ako aj vo vybraných trhových službách zhodne o 5,6 %. V doprave a skladovaní bol zaznamenaný medziročný rast tržieb o 1,5 %.