Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Turci pozastavia ťažobný prieskum v spornej oblasti Stredozemného mora

Ilustračná snímka. Foto:

Grécka armáda po oznámení Ankary vyhlásila stav pohotovosti. Kroky Turecka kritizovali i USA, Francúzsko a ďalšie európske krajiny.

Istanbul 28. júla (TASR) - Turecko pozastaví prieskum ložísk ropy a zemného plynu v spornej oblasti vo východnej časti Stredozemného mora, informovala v utorok agentúra AP. Turecké aktivity vyvolali protesty Grécka a ďalších krajín EÚ.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svojim spolupracovníkom povedal, aby boli "konštruktívni" a na istý čas ťažobný prieskum v oblasti pozastavili, uviedol v utorok prezidentský hovorca Ibrahim Kalin.

Turecko 22. júla oznámilo, že do sporných vôd vo východnej časti Stredozemného mora, ktoré si nárokujú Grécko aj Turecko, vysiela jednu prieskumnú loď a dve podporné plavidlá. Lode mali preskúmať preskúmať možnosti ťažby ložísk ropy a zemného plynu južne od gréckych ostrovov Rodos, Karpathos a Kastelorizo.

Grécka armáda po oznámení Ankary vyhlásila stav pohotovosti. Kroky Turecka kritizovali i USA, Francúzsko a ďalšie európske krajiny.

Grécko a Turecko sa sporia ohľadne ťažobných práv v Stredozemnom mori. Ankara si nárokuje rozsiahle plochy Stredozemného mora na základe vlaňajšej kontroverznej dohody s Líbyou. Atény túto dohodu odmietajú a tvrdia, že nerešpektuje námorné zóny v okolí gréckych ostrovov.

Erdoganov hovorca v utorok naznačil ochotu riešiť celý spor s Gréckou zmiernou cestou. Otvorené otázky treba podľa neho riešiť prostredníctvom dialógu a spolupráce oboch krajín. Otvorenosť vstúpiť do rokovaní s Ankarou vyjadril už v pondelok hovorca gréckej vlády.