Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Turecko odsúdilo arogantné vyjadrenia francúzskeho prezidenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Francúzsky prezident v turecko-gréckom spore podporuje Grécko.

Istanbul 10. septembra (TASR) - Turecko vo štvrtok odsúdilo podľa neho "arogantné" vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý označil správanie Ankary vo východnom Stredomorí za "neprijateľné". Informovala o tom agentúra AFP.

"Francúzsky prezident Macron opäť urobil arogantné vyhlásenie," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí. Slová francúzskeho prezidenta sú podľa Ankary prejavom "jeho vlastnej slabosti a zúfalstva".

Macron vo štvrtok pred summitom stredomorských štátov vyzval členské krajiny Európskej únie, aby zaujali jednotné stanovisko voči krokom Turecka vo východnom Stredomorí, kde sa Ankara sporí s Gréckom o práva na prieskum a ťažbu podmorských ložísk zemného plynu.

"My, Európania, potrebujeme jasný a pevný postoj voči vláde (tureckého) prezidenta (Recepa Tayyipa) Erdogana, ktorá sa dnes správa neprijateľne," povedal Macron.

Francúzsky prezident v turecko-gréckom spore podporuje Grécko. Do oblasti už vyslal aj francúzske vojnové lode, čím podľa Ankary len prispel k zvýšeniu napätia.