Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Turecko rozmiestnilo na grécke hranice 1000 ozbrojených policajtov

Migranti stoja neďaleko hraničného grécko-tureckého priechodu v gréckej obci Kastanies v sobotu 29. februára 2020. Vyše 36.000 migrantov prešlo do soboty večera cez turecké hraničné priechody do Európy. Oznámil to turecký minister vnútra Süleyman Soylu, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. Foto: TASR/AP

Ankara v uplynulých dňoch umožnila tisícom migrantov, aby sa presunuli k hraniciam s Gréckom a Bulharskom - dvoma členskými krajinami Európskej únie.

Istanbul 5. marca (TASR) – Turecko dnes rozmiestnilo na hraniciach s Gréckom 1000 ozbrojených policajtov. Chce tak zabrániť Grécku v zatláčaní migrantov, ktorí sa pokúšajú prejsť cez turecko-grécke hranice. Uviedol to turecký minister vnútra Süleyman Soylu v čase, keď sa na hraniciach s Gréckom zhromaždili tisícky utečencov.

"Tisíc plne vyzbrojených členov špeciálnych policajných síl je rozmiestnených od tohto rána pri rieke Marica na hraniciach, aby bránilo v zatláčaní ľudí," oznámil Soylu novinárom počas návštevy severozápadnej provincie Edirne. Rieka Marica je v Grécku známa ako Evros, pripomína agentúra AFP.

Turecký minister tiež obvinil Grécko, že "zle zaobchádza" s migrantmi, a konštatoval, že jeho krajina "to nedovolí".

Ankara v uplynulých dňoch umožnila tisícom migrantov, aby sa presunuli k hraniciam s Gréckom a Bulharskom - dvoma členskými krajinami Európskej únie. Stalo sa tak napriek záväzku Turecka, vyplývajúceho z dohody s EÚ, že migrantov ponechá na svojom území.

Grécko a EÚ obviňujú Turecko, že otvorením hraníc pre migrantov vydiera Brusel, aby poskytol viac peňazí na riešenie migračnej krízy alebo podporil geopolitické ciele Ankary v sýrskom konflikte.

Turecko, na ktorého území je 3,6 milióna sýrskych utečencov a čelí ďalšiemu ich prílevu v dôsledku prudkého zintenzívnenia bojov v severozápadnej provincii Idlib, tvrdí, že viac ich už nemôže prijať a sťažuje sa, že poskytovaná pomoc EÚ zaostáva za potrebami utečencov.