Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Turecko tvrdí, že zlepšenie vzťahov s Izraelom pomôže Palestínčanom

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu (uprostred) a šejk Azzam Al-Chatíb (vľavo), riaditeľ oddelenia Waqf s ďalšími palestínskymi hodnostármi počas návštevy mešity Al- Aksá v Starom Jeruzaleme 25. mája 2022. Foto: TASR/AP

Čavušoglu, ktorý sa v utorok stretol aj s palestínskymi predstaviteľmi na okupovanom západnom brehu Jordánu, je na návšteve Jeruzalema.

Jeruzalem 25. mája (TASR) - Zlepšenie diplomatických vzťahov Turecka s Izraelom pomôže Palestínčanom, vyhlásil v stredu turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas svojej návštevy Izraela. Ide pritom o prvú návštevu najvyššieho predstaviteľa tureckej diplomacie v Izraeli za posledných 15 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Čavušoglu, ktorý sa v utorok stretol aj s palestínskymi predstaviteľmi na okupovanom západnom brehu Jordánu, je na návšteve Jeruzalema. Turecko a Izrael sa snažia napraviť svoje vzťahy, ktoré sa začali rozpadať po tom, čo Izrael v roku 2008 spustil vojenskú operáciu v pásme Gazy.

Ich vzájomné vzťahy sa podľa AFP úplne zrútili, keď izraelské sily pri neúspešnej operácii napadli tureckú loď vezúcu pomoc do blokovaného pásma Gazy. Pri incidente vtedy zahynulo 10 Turkov.

Čavušoglu a jeho izraelsky rezortný kolega Jair Lapid však zdôraznili, že ekonomické vzťahy medzi krajinami rástli aj napriek trpkosti, ktorá v ich vzťahoch roky prevládala.

"Nebudeme sa tváriť, že naše vzťahy nemali horšie a svetlejšie obdobia. No aj v čase politického napätia sa neustále zvyšovala ekonomická spolupráca medzi našimi krajinami," uviedol Lapid.

V súvislosti s izraelsko-palestínskym konfliktom Čavušoglu vyjadril nádej, že Turecko a Izrael budú vzájomné nezhody riešiť konštruktívnejším spôsobom.

"Turecko je pripravené prevziať na seba zodpovednosť a pokračovať v úsilí smerujúcom k (izraelsko-palestínskemu) dialógu... Veríme, že normalizácia našich vzťahov bude mať pozitívny vplyv na mierové riešenie konfliktu," vyhlásil Čavušoglu.

Čavušoglu po stretnutí s Lapidom navštívil mešitu al-Aksá v Jeruzaleme, ktorá je tretím najposvätnejším miesto Islamu. Počas posvätného moslimského mesiaca Ramadána pri opakovane nej dochádza ku stretom medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou, pripomína AFP.

Izrael a Turecko ohlásili začiatok novej éry svojich vzťahov po stretnutí prezident tureckého prezidenta Recepa Erdogana a izraelského prezidenta Jicchak Herzoga, ktoré sa uskutočnilo v marci.