Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

UEFA v piatok mimoriadne zasadne k situácii po ruskej invázii

Logo UEFA, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Finále Ligy majstrov by sa malo hrať 28. mája v ruskom Petrohrade, no situáciu môže zmeniť súčasná eskalácia napätia medzi Ruskom a Ukrajinou.

Nyon 24. februára (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) zvolala na piatkové predpoludnie mimoriadne zasadnutie exekutívy k aktuálnej situácii po ruskej invázii na Ukrajinu. UEFA údajne pripravuje pohotovostný plán pre prípadnú zmenu dejiska finále prebiehajúcej edície Ligy majstrov. Finále by sa malo hrať 28. mája v ruskom Petrohrade, no situáciu môže zmeniť súčasná eskalácia napätia medzi Ruskom a Ukrajinou.

"Exekutíva UEFA prijme všetky potrebné opatrenia," cituje TASR zo stanoviska strešnej organizácie európskeho futbalu. Jej prezident Aleksander Čeferin zvolal mimoriadne zasadnutie v piatok na 10.00 h. Podľa agentúry DPA už UEFA zvažuje alternatívne dejiská, keďže po ruskom útoku na Ukrajine je pod tlakom, aby Petrohradu odobrala právo finálový duel usporiadať. UEFA zároveň musí rozhodnúť, či Rusko bude môcť v marci hostiť jeden, prípadne dva duely európskej baráže MS 2022 na domácej pôde. Semifinálový duel baráže Rusko - Poľsko sa má uskutočniť 24. marca v Moskve, v prípade postupu by "zborná" privítala o päť dní neskôr víťaza súboja medzi Švédskom a Českom rovnako v hlavnom meste. Švédski funkcionári už v stredu informovali, že v prípade postupu nebudú chcieť do Ruska cestovať.

Na odobratie statusu hostiteľa Petrohradu tlačia aj politické autority z Veľkej Británie. Anglicko má v súťaži ešte štyroch účastníkov. "UEFA by mala finále Petrohradu odobrať okamžite. Bojkot MS 2018 bol pre prezidenta Putina slabý odkaz. UEFA musí vyslať silnejšie stanovisko. Minimálne pre to, aby zaistila bezpečnosť fanúšikov," povedal ešte pred stredajšou ruskou inváziou pre BBC bývalý britský minister športu Tracey Crouch.