Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia

Ukrajina sa s Ruskom dohodla na evakuačnom koridore z Mariupolu

Na snímke miestni civilisti kráčajú okolo zničeného tanku počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou v obliehanom meste Mariupol počas 55. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 19. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Starosta Mariupola Vadym Bojčenko vyjadril presvedčenie, že z obliehaného mesta sa v stredu v 90 autobusoch podarí evakuovať 6000 civilistov, píše denník The Guardian.

Kyjev 20. apríla (TASR) - Ukrajina sa v stredu dohodla s ruskými silami na otvorení humanitárneho koridoru určeného na bezpečný odsun civilistov zo zdevastovaného prístavného mesta Mariupol. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Podarilo sa nám dosiahnuť predbežnú dohodu o humanitárnom koridore pre ženy, deti a starších ľudí," napísala v aplikácii Telegram Vereščuková.

Civilisti dostali pokyn zhromaždiť sa o 13.00 h SELČ na evakuáciu, ktorá bude smerovať do mesta Záporožie.

Starosta Mariupola Vadym Bojčenko vyjadril presvedčenie, že z obliehaného mesta sa v stredu v 90 autobusoch podarí evakuovať 6000 civilistov, píše denník The Guardian.

Evakuácie z ukrajinských oblastí boli posledné tri dni pozastavené. Kyjev tvrdil, že dohodu nemožno dosiahnuť, keďže Rusko zintenzívnilo útoky.

Príslušník domobrany Doneckej ľudovej republiky kráča okolo zničenej mešity počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou v obliehanom meste Mariupol počas 55. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 19. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Ruské ministerstvo obrany dalo v stredu ráno ukrajinským silám v Mariupole nové ultimátum a vyzvalo ich, aby zložili zbrane do 13.00 h SELČ. Rezort vo vyhlásení uviedol, že otvoril humanitárny koridor z oceliarní Azovstaľ, aby sa ukrajinskí vojaci mohli stiahnuť a dobrovoľne zložiť zbrane. Otvorenie koridoru má umožniť aj evakuáciu civilistov.

Serhij Volyna, veliteľ 36. námornej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ktoré naďalej bojujú proti ruským silám v Mariupole, v stredu skoro ráno v príspevku na Facebooku uviedol, že jeho jednotky "možno čelia posledným dňom, ak nie hodinám".

"Nepriateľ je v presile desať na jedného," uviedol Volyna vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. "Apelujeme na všetkých svetových lídrov a žiadame ich, aby nám pomohli. Žiadame ich, aby využili postup stiahnutia a odviedli nás na územie štátu tretej strany," povedal.