Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Ukrajinská armáda: Nevykonávame žiadne útočné operácie

Na archívnej snímke z 10. februára 2022 ukrajinskí vojaci na obrnenom bojovom vozidle počas cvičenia v rámci Operácie spoločných síl v kontrolovanom priestore v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinská strana zároveň informovala, že v dôsledku ostreľovania proruských síl došlo v Luhanskej oblasti k poškodeniu viacerých objektov civilnej infraštruktúry.

Kyjev/Moskva 21. februára (TASR) - Velenie operácie ukrajinskej armády na východe Ukrajiny v pondelok opäť deklarovalo, že vojenský personál a technika zostávajú na svojich pozíciách a v regióne nevykonávajú žiadne útočné operácie. Ako informovala agentúra Ukrinform, velenie odmietlo tvrdenie ruskej strany, že ukrajinské sily v pondelok ráno ostreľovali ruský hraničný priechod v Rostovskej oblasti.

Hovorca ukrajinských síl Pavlo Kovaľčuk upozornil na to, že proruské sily pokračujú "v šírení dezinformácií s cieľom zdiskreditovať Ukrajinu". Vyhlásil, že ukrajinskí vojaci na tieto provokácie nereagujú. Útočníci však pokračujú v ničení infraštruktúry na okupovaných územiach, pričom "strieľajú chaoticky smerom" k osídleným miestam a "vytvárajú ďalšie provokácie na eskaláciu situácie". Kovaľčuk ubezpečil, že ukrajinské sily "kontrolujú situáciu a adekvátne reagujú na hrozbu" zo strany nepriateľa.

Ukrajinská strana zároveň informovala, že v dôsledku ostreľovania proruských síl došlo v Luhanskej oblasti k poškodeniu viacerých objektov civilnej infraštruktúry. Napríklad bez dodávok vody a tepla sa ocitlo viac ako 10.000 ľudí z oblasti mesta Ščasťa.
Na archívnej snímke z 30. januára 2022 ukrajinskí vojaci trénujú použitie raketovej munície (SMAW-D) na vojenskej tréningovej základni Javoriv pri Ľvove na západe Ukrajiny.
Foto: TASR/AP

V dôsledku ostreľovania "ilegálnymi ozbrojenými formáciami" je odstavená aj Luhanská tepelná elektráreň, informovala ukrajinská agentúra Ukrinform. Ostreľované bolo opäť aj mesto Stanycia Luhanska.



Ukrajina v pondelok zároveň rozhodne poprela tvrdenia Moskvy, že ruské sily zabili piatich ukrajinských "sabotérov", ktorí údajne prekročili hranicu, aby zorganizovali útok. "Ani jeden z našich vojakov neprekročil hranicu s Ruskou federáciou," povedal novinárom Anton Heraščenko, predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra.

Ruská agentúra Interfax predtým informovala, že podľa tlačovej služby ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) došlo v pondelok okolo 09.00 h miestneho času v Rostovskej oblasti na juhu Ruska k pokusu o narušenie hranice s Ukrajinou. FSB uviedla, že príslušníci ruskej pohraničnej stráže v spolupráci s armádou zastavili údajne diverznú-prieskumnú skupinu. Neznámi kládli odpor a boli ruskými silami zlikvidovaní, tvrdí ruská FSB.

Podľa ruskej armády ešte počas tohto stretu na územie Ruska z Ukrajiny vstúpili dve bojové vozidlá pechoty ukrajinskej armády, aby evakuovali skupinu sabotérov. Ruská armáda zničila obe bojové vozidlá pechoty protitankovými zbraňami, uviedla podľa Interfaxu tlačová služba Južného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl.
Na videosnímke vydanej 10. februára 2022 raketový systém S-400 rozmiestnený v bieloruskej Brestskej oblasti počas rusko-bieloruských manévrov s názvom Spojenecké odhodlanie 2022.
Foto: TASR/AP

Západné krajiny už niekoľko dní varujú, že Rusko si môže "vymyslieť zámienku" pre napadnutie Ukrajiny. Napríklad americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) vymenoval niekoľko scenárov, ktoré by Rusi údajne mohli použiť ako zámienku.

"Mohlo by ísť o vykonštruované bombardovanie na území Ruska. Vymyslený nález masového hrobu, zinscenovaný útok bezpilotných lietadiel proti civilistom či falošný – ale aj skutočný útok s použitím chemických zbraní," vymenoval možné scenáre šéf americkej diplomacie.

Rusko vyjadrenia západných lídrov o plánovaní invázie odmieta.