Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Ukrajinský parlament vyzval svet, aby neuznal nezávislosť DĽR a LĽR

Obyvatelia mávajú ruskými vlajkami a oslavujú uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo strany Ruska v centre mesta Doneck, území kontrolovanom proruskými separatistami na východe Ukrajiny v pondelok 21. februára 2022. Foto: TASR/AP

Toto rozhodnutie je súčasťou dlhodobého systémového úsilia Ruskej federácie zameraného na podkopanie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a zničenie jej štátnosti, uvádza sa vo vyhlásení.

Kyjev 22. februára (TASR) - Ukrajinský parlament v utorok vyzval cudzie štáty a medzinárodné organizácie, aby neuznali nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR), odsúdili rozhodnutie Ruskej federácie o ich legalizácii a uvalili na Ruskú federáciu tvrdé sankcie.

Najvyššia rada zároveň vyzvala vlády a parlamenty cudzích štátov, medzinárodné organizácie a ich parlamentné zhromaždenia, aby odsúdili rozhodnutie Ruskej federácie uznať nezávislosť oboch administratívnych oblastí Ukrajiny za nezákonné.

"Zdôrazňujeme, že toto rozhodnutie je súčasťou dlhodobého systémového úsilia Ruskej federácie zameraného na podkopanie suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a zničenie jej štátnosti," uvádza sa vo vyhlásení.

Ukrajinský parlament vyzval cudzie štáty a medzinárodné organizácie, aby uvalili dodatočné prísne sankcie voči fyzickým a právnickým osobám v Ruskej federácii a jej vedeniu s cieľom zastaviť ozbrojenú agresiu proti Ukrajine a zabrániť ďalšej eskalácii bezpečnostnej situácie v Európe.

Ukrajinskí poslanci v súvislosti so sankciami navrhli zmrazenia spustenie Nord Stream 2, odstavenie Ruskej federácie z medzinárodného medzibankového systému SWIFT a zákaz exportu špičkových technológií do Ruskej federácie - vrátane tých, ktoré súvisia s ruským vojensko-priemyselným komplexom.

Na archívnej snímke z 15. februára 2022 potrubie na plynovode Nord Stream 2 (Severný prúd 2) v Lubmine na severozápade Nemecka.
Foto: TASR/AP


V reakcii na rozhodnutie ruského vedenia o uznaní DĽR a LĽR Brusel oznámil, že v utorok večer bude predstavený balík sankcií proti Rusku zo strany Európskej únie. EÚ sa chce zamerať na osoby, ktoré sa podieľali na "nezákonnom rozhodnutí" uznať východoukrajinské separatistické regióny.

Európska únia zvažuje aj sankcie voči ruskému finančnému sektoru či postihy v podobe zákazu obchodu s ruskými dlhopismi. Rozhodnutie by malo padnúť v priebehu tohto dňa.

Vlastný balík sankcií pripravujú aj Spojené štáty a Kanada. Podľa denníka The New York Times by mal Biely dom uvaliť ekonomické sankcie na separatistické regióny. Konkrétne kroky oznámi Washington v utorok.