Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Únia miest Slovenska ohlásila vznik Koalície miest za duševné zdravie

Predseda Únie miest Slovenska Richard Rybníček, archívne foto. Foto: TASR Jakub Kotian

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy takmer dvoch miliónov obyvateľov Slovenska.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Na Slovensku vznikla Koalícia miest za duševné zdravie. TASR o tom informovala hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová. Iniciatíva vzišla zo spolupráce únie s Ligou za duševné zdravie. Zhodli sa na tom, že starostlivosť o duševné zdravie obyvateľov Slovenska je jednou z kľúčových tém, ktorú je nutné zodpovedne riešiť.

„Zdravie a kvalita života sú základnou ľudskou potrebou a aktuálna epidémia či klimatická kríza všetkým pripomenula ich nenahraditeľnosť. Súčasné náročné obdobie má vplyv nielen na fyzické, ale aj duševné zdravie a odhalilo mnohé nedostatky v tejto oblasti," tvrdia spoločne s tým, že iniciatívu preberajú mestá, ktoré sú v čase akejkoľvek krízy k svojim obyvateľom najbližšie a dokážu reagovať rýchlejšie.

Prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček počas utorňajšieho online stretnutia poukázal na to, že spoločnosť aktuálne zisťuje, akú kľúčovú rolu zohrávajú v jej živote mestá.

„Či ide o pandemickú krízu alebo krízu klimatickú, práve mestá sú tie, ktoré stoja v prvej línii, najbližšie k obyvateľom a majú možnosti kultivovať, podporovať a riešiť mnohé výzvy tak, aby sa ľuďom žilo komfortnejšie, bezpečnejšie, udržateľnejšie. Téma duševného zdravia sa nás mimoriadne dotýka," skonštatoval.

Viceprezident ÚMS a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko doplnil, že ich čaká veľa výziev a bariér. Podľa jeho slov sa v uplynulom období viackrát presvedčili o tom, že pozícia miest je podceňovaná, chýbajú finančné zdroje, personálne kapacity, rovnako ako aj výraznejšia pomoc zo strany štátu pri tvorbe zmysluplných stratégií. Verí však, že vznik iniciatívy obyvateľom pomôže.

Manažér pre partnerstvá Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský považuje projekt za užitočný. Pripomenul, že duševné zdravie je v skutočnosti nástrojom na zvyšovanie kvality života jednotlivcov, komunít aj spoločnosti a zároveň na odstraňovanie bariér, ktoré bránia spoločnosti k väčšej otvorenosti, tolerancii, rešpektovaniu odlišností a budovaniu hodnoty.

ÚMS zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy takmer dvoch miliónov obyvateľov Slovenska.