Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia

ÚMS považuje klimatickú krízu za vážny problém, bude hľadať riešenia

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček, archívna snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Aktivity budú podporované aj z prostriedkov európskych spoločenstiev.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) považuje klimatickú krízu za vážny problém a bude hľadať riešenia. Štát sa podľa nej touto témou nezaoberá dostatočne. Konkrétnejšie kroky plánuje ÚMS predstaviť v priebehu novembra. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

„Zmena klímy a klimatická kríza sú existenčnými problémami 21. storočia s priamym vplyvom na mestá Slovenska. Zhodli sme sa na tom, že chceme mestá motivovať robiť viac. Kvalitu života a lepšiu budúcnosť máme aj my v našich rukách," povedal prezident ÚMS Richard Rybníček.

ÚMS tvrdí, že zmena klímy a klimatická kríza je a bude ďalšou skúškou, pred ktorou už teraz samosprávy stoja. Niektoré členské mestá ÚMS už s opatreniami pred hrozbami zmeny klímy začali. Ide napríklad o Bratislavu, Trnavu, Zvolen, Hlohovec, Košice či Zlaté Moravce. "Faktom je, že aktivity miest v tejto oblasti sú výraznejšie ako doterajšie aktivity štátu," podotýka Piršelová.

"Podmienky na realizáciu opatrení voči klimatickej zmene nebudú zadarmo. Vyžiadajú si navyše náklady na miestnej úrovni, a preto je nevyhnutné, aby centrálna vláda zásadne zmenila rozdelenie právomocí a zodpovednosti," konštatuje expert ÚMS Viktor Nižňanský. Dodáva, že je nutné, aby sa prijali zmeny financovania, nový systém finančného vyrovnávania záťaží a zmenila sa doterajšia regionálna politika. Bez týchto opatrení sa podľa Nižňanského nemôžu slovenské mestá prihlásiť k iniciatívam Európskej únie.

Aktivity budú podporované aj z prostriedkov európskych spoločenstiev, uvádza ÚMS. Včasná príprava strategických a koncepčných materiálov umožní podľa ÚMS mestám vytvoriť riešenia a následne aj finančnú pomoc pre ich realizáciu.

Primátori po prvý raz tému klimatickej agendy preberali tento týždeň na prezídiu v Nových Zámkoch, uvádza ÚMS.