Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Univerzita sv. Cyrila a Metoda pripravila vedomostnú súťaž o divadle

Na snímke budova Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave v pondelok 1. októbra 2018. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Do súťaže sa zapojilo 54 súťažiacich.

Trnava 6. decembra (TASR) – Tohtoročná vedomostná súťaž Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave prevetrala vedomosti študentov v oblasti divadla. Knižnica UCM ju vypísala pri príležitosti Roku slovenského divadla, na otázky bolo možné odpovedať písomne pri návšteve knižnice alebo v e-formulári na webe školy. Informovala o tom hovorkyňa UCM Jana Štefánková.

Do súťaže sa zapojilo 54 súťažiacich. Otázky boli orientované na 100. výročie založenia Slovenského národného divadla (SND). Vyhlasovateľ súťaže očakával, že študenti budú mať znalosti ohľadom dátumu postavenia historickej budovy SND, jej architekta, termínu prvého predstavenia v slovenskom jazyku, či aké sú aktuálne súbory prvej divadelnej scény.

V predchádzajúcich ročníkoch sa súťaže zúčastnila vždy zhruba stovka študentov, tento rok účasť ovplyvnila pandémia COVID-19, takže aj uzávierka súťaže bola posunutá. Knižnica UCM súťaž vypisuje už niekoľko rokov, zakaždým vyberá ako tému významné výročie osobností ako Ľudovít Štúr, William Shakespeare, rezonoval tiež vznik Slovenskej republiky, Európskej únie a 20 rokov založenia UCM, vlani to bolo výročie narodenia M. R. Štefánika.