Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

USA dodali Ukrajine protitankové strely Javelin už pred týždňami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Správy o dodaní amerických striel Ukrajine vyvolali ostrú reakciu Moskvy; námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov obvinil USA z podnecovania vojny.

Washington 4. mája (TASR) - Spojené štáty dodali Ukrajine protitankové strely typu Javelin už pred niekoľkými týždňami. Informovala o tom v piatok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na hovorkyňu amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertovú.

"Viem, že mnohí z vás sa zaujímajú o predaj striel Javelin Ukrajine. Môžem vám povedať, že je to niečo, čo bolo na stole veľmi dlhý čas predtým, ako sme v roku 2017 oznámili, že prezident sa rozhodol poskytnúť Ukrajine raketové systémy Javelin. Tie boli dodané pred niekoľkými týždňami," uviedla Nauertová na tlačovej konferencii.

Dodanie striel bolo verejne oznámené 30. apríla. Ani ministerstvo zahraničných vecí USA, ani Ukrajina ale neuviedli, kedy sa dodávky uskutočnili.

Správy o dodaní amerických striel Ukrajine vyvolali ostrú reakciu Moskvy; námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov obvinil USA z "podnecovania vojny".

Vojenská pomoc pre Ukrajinu vo výške 47 miliónov dolárov, ktorú potvrdil Washington v marci, zahŕňa 210 kusov protitankových striel Javelin a 37 kusov príslušných odpaľovacích zariadení.

FGM-148 Javelin (Oštep) je prenosný protitankový raketový systém so stredným dosahom. Americká armáda ho používa od roku 1996.