Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Kalifornia odporučila uzavretie štátnych budov v centrách miest

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podobne ako zvyškom Spojených štátov otriasajú Kaliforniou násilné protesty proti Floydovmu zabitiu.

Sacramento 1. júna (TASR) – Kalifornský Úrad pre ľudské zdroje odporučil, aby sa od pondelka zatvorili všetky štátne budovy v centrách miest. Kalifornia, rovnako ako zvyšok Spojených štátov, zažíva búrlivé protesty v dôsledku zabitia Afroameričana Georgea Floyda políciou, píše denník San Francisco Chronicle.

"Po konzultácií s kalifornskou diaľničnou hliadkou a Úradom bezpečnostných služieb sme sa rozhodli všetkým štátnym úradom s kanceláriami v centrách miest odporučiť ich zatvorenie," uvádza stanovisko uvedeného úradu.

Kalifornia uzavretie budov odporučila včera večer miestneho času. O zatvorení rozhodnú príslušné úrady. Kalifornské ministerstvo spravodlivosti už nariadilo zatvorenie kancelárií v Sacramente, Oaklande, San Franciscu, Los Angeles aj San Diegu.

Podobne ako zvyškom Spojených štátov otriasajú Kaliforniou násilné protesty proti Floydovmu zabitiu. Do viacerých oblastí tohto amerického štátu federálna vláda nasadila Národnú gardu.

Viaceré mestá - vrátane Los Angeles a San Francisca - vyhlásili nočný zákaz vychádzania. V meste Oakland sa napriek tomu v blízkosti budovy polície v pondelok skoro ráno miestneho času strieľalo.

Afroameričan Floyd zomrel pred týždňom v meste Minneapolis v štáte Minnesota pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku.

Zatknutý sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré sa zmenili na násilnosti.