Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia

Americká armáda: Loď v Červenom mori zostrelila balistickú raketu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Húsíovia od novembra podnikli podľa USA viac ako 50 útokov na obchodné lode v Červenom mori, zmocnili sa jedného plavidla a ďalšie potopili.

Washington 25. apríla (TASR) — Vojenská loď, ktorá je súčasťou koalície pod vedením USA chrániacej komerčné lode pri plavbe v Červenom mori, zostrelila v stredu protilodnú balistickú raketu, uviedla americká armáda. K útoku sa prihlásili jemenskí povstalci húsíovia. Informovala o tom agentúra AP.

K incidentu došlo v Adenskom zálive približne 130 kilometrov juhovýchodne od pobrežia afrického štátu Džibuti, uviedla vo vyhlásení Agentúra pre námorné obchodné operácie Spojeného kráľovstva (UKMTO), patriaca pod britské námorníctvo.

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou, ktorá je vo vlastníctve USA a na palube má 18 amerických a štyroch gréckych členov posádky, informovala armáda Spojených štátov. Dodala, že neboli zaznamenané žiadne škody ani zranenia.

Hovorca húsíov však bez poskytnutia dôkazov tvrdil, že raketa loď zasiahla. Húsíovia počas svojej roky trvajúcej vojny v Jemene opakovane predkladali tvrdenia, ktoré sa ukázali ako nepravdivé, upozorňuje AP.

Húsíovia od novembra podnikli podľa USA viac ako 50 útokov na obchodné lode v Červenom mori, zmocnili sa jedného plavidla a ďalšie potopili. Intenzita ich útokov sa v posledných týždňoch znížila, keďže sa stali terčom leteckých útokov koalície vedenej USA.

Jemenskí povstalci ohrozujú medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori od vlaňajšieho novembra. Odôvodňujú to solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde sa vlani v októbri začala vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.