Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Ústavný súd SR v ďalšom konaní rozhodne o ústavnosti referenda

Na archívnej snímke vpravo členovia petičného výboru pri odovzdaní petičných hárkov za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 3. mája 2021. Foto: TASR Pavel Neubauer

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585.000 ľudí.

Košice 26. mája (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť predmetu navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR. Návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej v tejto veci v stredu prijal na ďalšie konanie.

Prezidentka sa na Ústavný súd obrátila s tým, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Podmienka minimálneho počtu 350.000 podpisov bola podľa hlavy štátu splnená.

Hlava štátu deklarovala, že v prípade kladného stanoviska Ústavného súdu SR neplánuje využiť celú zostávajúcu časť lehoty, ktorú podľa ústavy má, a referendum vyhlási tak, aby sa mohlo konať ešte v septembri.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585.000 ľudí. Zástupcovia petičného výboru odovzdali hárky s podpismi v Prezidentskom paláci 3. mája. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridala sa aj SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR. Viacerí predstavitelia koalície spochybnili ústavnosť navrhovanej referendovej otázky.