Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

V automobilke Audi Hungaria v Győri aj po víkende pokračuje štrajk

Na archívnej snímke zamestnanci mávajú odborárskymi vlajkami a požadujú vyššie mzdy počas úvodného dňa týždenného štrajku pred automobilkou Audi Hungaria v Győri 24. januára 2019. Podľa odborárov totiž mzdy v maďarskom výrobnom závode výrazne zaostávajú za všetkými ostatnými európskymi závodmi skupiny Volkswagen Group, v ktorej je Audi prémiovou značkou. Foto: TASR/AP

Odborári požadujú, aby rast miezd v tejto firme, ktorá je jedným z najväčších vývozcov tovaru v Maďarsku, dosiahol 18 %, najmenej však 75.000 forintov (235,67 eura).

Budapešť 28. januára (TASR) - Ani víkendové vyjednávania o mzdách medzi odborármi a vedením spoločnosti Audi Hungaria v severomaďarskom Győri nepriniesli výsledok, preto týždenný štrajk zamestnancov, ktorý sa začal vo štvrtok (24.1.), pokračuje ďalej. Informovalo o tom v pondelok internetové vydanie komerčnej televízie ATV.

Štrajk vyhlásil Nezávislý odborový zväz Audi Hungaria (AHFSZ). Odborári požadujú, aby rast miezd v tejto firme, ktorá je jedným z najväčších vývozcov tovaru v Maďarsku, dosiahol 18 %, najmenej však 75.000 forintov (235,67 eura). Podľa odborárov totiž mzdy v maďarskom výrobnom závode výrazne zaostávajú za všetkými ostatnými európskymi závodmi skupiny Volkswagen Group, v ktorej je Audi prémiovou značkou.

V uplynulých dňoch počet štrajkujúcich dosiahol v pondelok 9000, čo je o 300 viac než prvý deň prerušenia práce. Spoločnosť zamestnáva v Győri celkom 12.000 ľudí.

V piatok popoludní sa vedenie Audi Hungaria zaviazalo, že predloží nový návrh, o ktorom s odborármi rokovali v sobotu (26.1.), avšak bezvýsledne. Najbližšie rokovania budú v pondelok popoludní.

O vývoji vyjednávania chce AHFSZ informovať zodpovedného šéfa materského podniku. Odborári dúfajú, že spoločne sa podarí vyriešiť vzniknutú situáciu, píše ATV.

(1 EUR = 318,26 HUF)

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)