Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

V Bielorusku vznikla komisia na vyšetrenie incidentu s lietadlom

Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, ktoré cestovalo z Atén do Vilniusu a po bombovej hrozbe bolo odklonené do Minska, pristálo v nedeľu 23. mája 2021 na medzinárodnom letisku vo Vilniuse. Foto: TASR/AP

Po tom, ako lietadlo pristálo, zadržali opozičného novinára a aktivistu Ramana Prataseviča.

Minsk 24. mája (TASR) - Bieloruské ministerstvo dopravy v pondelok informovalo o vytvorení komisie na prešetrenie nedeľného incidentu s lietadlom spoločnosti Ryanair, informovala agentúra Interfax-Zapad.

Európska služba pre vonkajšiu činnosť predtým vyzvala na medzinárodné vyšetrovanie incidentu z nedele, keď bieloruské úrady pre údajnú bezpečnostnú hrozbu prinútili na letisku v Minsku núdzovo pristáť civilné lietadlo, aby následne zadržali novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý na jeho palube cestoval z Atén do Vilniusu.

Prataseviča (26) spolu so Sciapanom Pucilom (22), druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live fungujúcim na sociálnej sieti Telegram, zaradilo vlani v novembri Bielorusko na zoznam osôb podozrivých z teroristickej činnosti.

Úrady tak urobili na základe predošlých obvinení, že obaja mladí muži sa podieľali na organizovaní hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý v Bielorusku hrozí až 15 rokov väzenia. Kanál Nexta však vtedy upozornil, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou.