Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

V bratislavskom Vlčom hrdle otvorili verejnú vodíkovú čerpaciu stanicu

Na snímke prvá vodíková čerpacia stanica na Slovensku, ktorú otvorili vo Vlčom hrdle v Bratislave v piatok 18. februára 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V rámci dohodnutého partnerstva Messer Slovnaft odoberá od Slovnaftu vodík, ktorý svojimi technológiami upravuje, aby mal parametre potrebné na plnenie vozidiel a dodávky ostatným zákazníkom.

Bratislava 18. februára (TASR) - V bratislavskom Vlčom hrdle v piatok zástupcovia spoločnosti Messer Tatragas otvorili pre verejnosť prvú vodíkovú čerpaciu stanicu. Čerpacia stanica je prevádzkovaná v priestoroch spoločnosti Slovnaft. Informovala o tom na brífingu firma Messer Tatragas.

"Výroba vodíka je energeticky i technologicky veľmi náročná, ale s budovaním infraštruktúry treba niekde začať. Veríme, že tento náš krok pomôže vodíku ako alternatívnemu palivu pre dopravu a povzbudí investície do výroby a distribúcie modrého a neskôr zeleného vodíka. Vieme o viacerých takýchto projektoch a sme pripravení im technologicky i konzultačne pomôcť. Messer na Slovensku má dlhoročné skúsenosti s vodíkom určeným na priemyselné účely a naše sesterské firmy v Európe a USA už podobné plničky prevádzkujú. Odtiaľ môžeme čerpať praktické skúsenosti," uviedol pri otvorení čerpacej stanice Michal Paľa, generálny riaditeľ spoločnosti Messer Tatragas, ktorá je aj členom Národnej vodíkovej asociácie Slovenska (NVAS).

"Rok 2022 je počiatkom budovania vodíkového ekosystému v SR, čoho dôkazom je táto vodíková čerpacia stanica. NVAS podporuje rozvoj komplexných vodíkových reťazcov, od výroby vodíka cez distribúciu až po spotrebu v doprave, priemysle či energetike," konštatoval Ján Weiterschütz, predseda Národnej vodíkovej asociácie Slovenska.
Na snímke prvá vodíková čerpacia stanica na Slovensku, ktorú otvorili vo Vlčom hrdle v Bratislave v piatok 18. februára 2022.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

V rámci dohodnutého partnerstva Messer Slovnaft (spoločná firma spoločností Messer a Slovnaft) odoberá od Slovnaftu vodík, ktorý svojimi technológiami upravuje, aby mal parametre potrebné na plnenie vozidiel a dodávky ostatným zákazníkom. Messer Tatragas pre novú čerpaciu stanicu zabezpečil všetky potrebné povolenia a plničku prevádzkuje vo vlastnej réžii. Messer Tatragas vlani vyrobil a predal dva milióny kubických metrov vodíka.

Plnička vodíka podľa Messer Tatragas spĺňa všetky zákonom stanovené bezpečnostné podmienky a je pripravená pre plnenie autobusov a osobných vozidiel, zatiaľ na tlak maximálne 200 barov. "Verím, že všetky vodíkové plnenia budú vždy bez komplikácii a onedlho budeme môcť predstaviť našim zákazníkom projekt ďalšej bratislavskej plničky vodíka," dodal Paľa.