Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

V Británii budú rúška povinné v nemocniciach, nie však v obchodoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od 15. júna budú musieť nosiť ochranné rúška na tvári všetci zamestnanci, pacienti aj návštevníci nemocníc na území Anglicka.

Londýn 5. júna (TASR) - Britská vláda sa rozhodla zaviesť povinné nosenie rúšok v nemocniciach, odmietla však výzvy lekárov, aby táto povinnosť platila aj v obchodoch a ďalších verejných priestoroch. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Od 15. júna budú musieť nosiť ochranné rúška na tvári všetci zamestnanci, pacienti aj návštevníci nemocníc na území Anglicka. Personál bude musieť mať chirurgické masky, zatiaľ čo pacientom a návštevníkom budú stačiť látkové rúška, šatky alebo iné formy prekrytia nosa a úst.

S novým opatrením v piatok novinárov oboznámil britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Rozhodnutie platí len pre nemocnice na území Anglicka; vo zvyšných častiach Spojeného kráľovstva o takýchto krokoch rozhodujú regionálne vlády.

Už vo štvrtok britský kabinet rozhodol o povinnom nosení rúšok v prostriedkoch hromadnej dopravy, a to taktiež od 15. júna. Doposiaľ bolo ich nosenie v Británii len dobrovoľné. Britská vláda sa totiž dlhý čas stavala k rúškam pomerne váhavo.

Odborová organizácia britských lekárov BMA žiadala zavedenie povinného nosenia rúšok všade, kde vždy nie je možné dodržiavať požadované odstupy. Vláda však ich výzvu na takto rozsiahle opatrenie nevypočula.

Kabinet premiéra Borisa Johnsona súčasne oznámil, že od 8. júna budú musieť všetky osoby prichádzajúce do Británie z cudziny podstúpiť 14-dňovú karanténu, proti čomu ostro protestovali letecké spoločnosti.

Spojené kráľovstvo stále hlási vyšší počet prípadov nákazy než väčšina ďalších európskych krajín. V Británii už zaznamenali už vyše 40.000 úmrtí a viac ako 280.000 nakazených.