Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

V EÚ už funguje Európske observatórium digitálnych médií

Vlajky Európskej únie (EÚ) vejú pred sídlom EÚ v Bruseli v piatok 21. februára 2020. Foto: TASR/AP

EK vyčlenila na tento projekt 2,5 milióna eur prostredníctvom Nástroja na prepájanie Európy (CEF).

Brusel 2. júna (TASR) - Európske observatórium digitálnych médií (EDMO) začalo v pondelok svoju činnosť, oznámila v utorňajšom vyhlásení Európska komisia (EK). Observatórium je financované EÚ a funguje pod vedením Európskeho univerzitného inštitútu vo Florencii.

Cieľom EDMO je podporovať vytváranie a prácu multidisciplinárneho spoločenstva zloženého z overovateľov faktov, akademických pracovníkov a iných zainteresovaných strán s odbornými znalosťami v oblasti online dezinformácií.

Projekt prispeje k hlbšiemu pochopeniu dezinformačných aktérov, šírenia dezinformácií aj ich nástrojov, metód a dynamiky šírenia či prioritných cieľov, na ktoré sú zamerané a tiež ich vplyvu na spoločnosť.

Centrum spolupráce bude fungovať nezávisle od štruktúr EÚ a má zvýšiť dostupnosť vedeckých poznatkov o dezinformáciách v online prostredí, urýchliť rozvoj vznikajúceho trhu so službami na overovanie faktov a podporiť úrady zodpovedné za monitorovanie digitálnych médií ako aj rozvoj nových mediálnych politík.

"Dezinformácie sa pre naše demokratické spoločnosti stávajú čoraz viac hrozbou a musíme proti nim bojovať. V tejto súvislosti budeme presadzovať základné európske hodnoty a práva vrátane slobody prejavu a informácií. Európske stredisko pre monitorovanie digitálnych médií je dôležitý prvok nášho prístupu - podporuje overovanie údajov a zlepšuje našu schopnosť lepšie porozumieť šíreniu dezinformácií v online prostredí," uviedla podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

EK vyčlenila na tento projekt 2,5 milióna eur prostredníctvom Nástroja na prepájanie Európy (CEF). Konzorcium vytvárajúce EDMO zahŕňa aj Technologické centrum v Aténach, Univerzitu v Aarhuse (Dánsko) a taliansku organizáciu na overovanie pravdivosti informácií Pagella Politica.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)