Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia

V EÚ začal platiť zákon o udržateľnejších a bezpečnejších batériách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Od roku 2027 budú môcť spotrebitelia vybrať a vymeniť prenosné batérie vo svojich elektronických výrobkoch v ktoromkoľvek bode ich životného cyklu.

Brusel 17. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) pripomenula, že vo štvrtok vstúpilo do platnosti nariadenie EÚ o batériách, ktoré zabezpečí, že budú mať nízku uhlíkovú stopu, používať minimum škodlivých látok, vyžadovať si menej surovín a že sa budú zbierať, opätovne používať a recyklovať všade v Európe. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že od roku 2025 budú zavedené opatrenia na zlepšenie výkonu a zníženie uhlíkovej stopy batérií v elektrických vozidlách, ľahkých dopravných prostriedkoch a batériách na priemyselné využitie.

To znamená, že batérie uvedené na trh EÚ môžu obsahovať len obmedzené množstvo škodlivých látok, ktoré sa považujú za nevyhnutné.

Ciele týkajúce sa recyklácie, zhodnocovania materiálov z batérií a recyklovaného obsahu sa budú postupne zavádzať od roku 2025. Všetok zozbieraný odpad z batérií sa musí recyklovať a musí sa dosiahnuť vysoká úroveň jeho zhodnocovania, najmä v prípade kritických surovín, ako sú kobalt, lítium a nikel.

Od roku 2027 budú môcť spotrebitelia vybrať a vymeniť prenosné batérie vo svojich elektronických výrobkoch v ktoromkoľvek bode ich životného cyklu. Spotrebiteľom v tomto ohľade bude nápomocný QR kód, čiže prístup k "digitálnemu pasu" obsahujúcemu podrobné informácie o každej batérii.

Okrem toho budú spoločnosti v EÚ musieť v rámci povinností náležitej starostlivosti zabezpečiť, že dodávky lítia, kobaltu, niklu a prírodného grafitu obsiahnuté v ich batériách nemajú nepriaznivé environmentálne alebo sociálne vplyvy.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)