Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

V Jemene po oznámení prímeria zavládol pokoj

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Televízia al-Masíra, ktorá podporuje šiitských povstalcov známych ako húsíovia, však medzičasom informovala o sérii náletov na niekoľko povstalcami ovládaných oblastí.

Saná 9. apríla (TASR) - Na bojiskách ozbrojeného konfliktu v Jemene sa vo štvrtok nebojovalo. Konštatovali to očití svedkovia, ktorých citovala agentúra DPA.

Agentúra uviedla, že všetky strany konfliktu zrejme rešpektujú dočasné jednostranné prímerie oznámené v stredu koalíciou vedenou Saudskou Arábiou, ktorá v jemenskej občianskej vojne podporuje provládne sily.

Televízia al-Masíra, ktorá podporuje šiitských povstalcov známych ako húsíovia, však medzičasom informovala o sérii náletov na niekoľko povstalcami ovládaných oblastí.

Došlo k nim už v čase platnosti na dva týždne vyhláseného prímeria. O prípadných obetiach alebo zranených televízia neinformovala.

Vyhlásením prímeria koalícia vedená Saudskou Arábiou reagovala na výzvu OSN na zastavenie vojenských operácií po celom svete s cieľom účinne bojovať proti koronavírusu SARS-CoV-2. Koalícia dodala, že platnosť prímeria bude možné predĺžiť.

Podľa oficiálnej bilancie Jemen zatiaľ nezaznamenal žiadne prípady nakazenia novým koronavírusom, ktorý spôsobuje potenciálne smrteľné ochorenie dýchacích ciest COVID-19.

DPA informovala, že v súvislosti s prímerím sa v Jemene objavili protirečivé informácie o začiatku jeho platnosti: kým jemenský viceprezident Alí Mohsín Ahmar sídliaci v Saudskej Arábii hovoril o štvrtku 09.00 h, vedenie koaličných síl uviedlo ako začiatok štvrtok "dvanástu hodinu", pričom nespresnilo, či ide o poludnie alebo polnoc.

Jemen je od roku 2014 v stave občianskej vojny. Tá vypukla, keď húsíovia ovládli hlavné mesto Saná. Koalícia vedená Saudskou Arábiou bojuje proti jemenským vzbúrencom od roku 2015. Konflikt si celkovo vyžiadal viac ako 10.000 obetí na životoch a spôsobil humanitárnu krízu.