Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

V nemeckom lese plnom starej munície sa šíri požiar

Na snímke hasičské auto smeruje k stúpajúcemu dymu po hlásení o šíraciom sa požiari 3. júna 2023 v nemeckom Jüterbogu. Foto: TASR/AP

Zdvíhajúci sa vietor zhoršil situáciu v lesoch pri obci Jüterbog, nachádzajúcej sa približne 60 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta.

Postupim 3. júna (TASR) - Lesný požiar, ktorý vypukol v stredu na bývalom vojenskom cvičisku v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko, ešte aj v sobotu vzdoroval snahám hasičov o jeho skrotenie.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Zdvíhajúci sa vietor zhoršil situáciu v lesoch pri obci Jüterbog, nachádzajúcej sa približne 60 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Berlín, uviedli úrady.

"Požiar sa len zväčšuje," povedal vedúci operácií hasičského zboru Rico Walentin. Miestne úrady predtým informovali, že horí plocha s rozlohou zhruba 35 hektárov.

Likvidáciu požiaru výrazne komplikuje aj terén zamorený starou muníciou. Hasičské posádky sa nemohli dostať na miesto pre nebezpečenstvo výbuchu.

Dve hasiace lietadlá, ktoré v piatok zhadzovali vodu na horiacu oblasť, už podľa Walentina neboli v akcii, keďže účinok bol nedostatočný. Namiesto toho bolo nasadených desať hasičských vozidiel, ktoré čerpali vodu pri ceste.

"Musíme zistiť, či nám vietor bude priať," povedal veliteľ hasičov, dúfajúc v pokoj a predovšetkým v dážď. Na víkend však nie sú predpovedané žiadne zrážky.

Lesný požiar vyčíňal v Nemecku v priebehu uplynulého týždňa aj na náhornej plošine Hohes Venn pri belgických hraniciach. Požiar vypukol na belgickej strane plošiny, pričom len do utorňajšieho rána zhorelo približne 170 hektárov porastov.

Močaristá náhorná plošina Hohes Venn (po francúzsky Hautes Fagnes) sa rozkladá na území belgickej provincie Lutych a nemeckých spolkových krajín Porýnie-Falcko a Severné Porýnie-Vestfálsko.

Európska komisia skonštatovala, že sezóna lesných požiarov sa tento rok v dôsledku klimatických zmien začala o niečo skôr. Na ich hasenie bude k dispozícii takmer 30 lietadiel a vrtuľníkov, čo je oproti vlaňajšku dvojnásobok.

Pomoc jednotlivým krajinám sa bude poskytovať prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ.