Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

V Paríži otvorili Európske centrum judaizmu

Európske centrum judaizmu v Paríži. Foto: TASR/AP

Ide o komplex budov s rozlohou 5000 metrov štvorcových, v ktorom sú prednáškové i výstavné sály, multimediálne knižnica, kancelárie a synagóga s miestom pre 600 veriacich.

Paríž 30. októbra (TASR) - Európske centrum judaizmu (ECJ) otvorili v utorok v západnej časti Paríža. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý vo svojom prejave vyzval, aby Francúzsko vytvorilo blok proti tmárstvu a neznášanlivosti.

Macron, ako uviedli francúzske médiá, v podstate zopakoval vetu, ktorú vyslovil už 8. októbra, keď po islamistickom útoku na parížskej prefektúre vyzval Francúzov na neúprosný boj proti "islamistickému terorizmu".

V svojom prejave v utorok sa Macron sústredil na tých, ktorí "chcú zasiať nenávisť a rozdelenie" a zneužívajú sekularizmus na boj proti niektorému z náboženstiev.

Macron pritom vyhlásil, že sekularizmus nie je ani negáciou náboženského presvedčenia, ani nástrojom boja proti náboženstvám, ale je "hodnotou, ktorá dopĺňa revolučné motto - sloboda, rovnosť, bratstvo -, ak sa snúbi s každým z týchto pilierov a posilní ho."

Európske centrum judaizmu sa nachádza v 17. parížskom obvode. Ide o komplex budov s rozlohou 5000 metrov štvorcových, v ktorom sú prednáškové i výstavné sály, multimediálne knižnica, kancelárie a synagóga s miestom pre 600 veriacich.

Agentúra AP napísala, že ECJ bude zrejme jedným z nástrojov boja proti vzrastajúcemu antisemitizmu vo Francúzsku - v krajine s najväčšou židovskou populáciou v západnej Európe a s bolestným príbehom Židov počas holokaustu. Úlohou ECJ bude aj zastaviť fenomén vysťahovalectva francúzskych židov do Izraela a znižovanie počtu príslušníkov tejto komunity v Paríži.

Realizácia projektu ECJ trvala desaťročie, pričom vplyv na jej plynulosť mali aj extrémistické útoky vo Francúzsku, ako sú vraždy v židovskej škole v Toulouse v roku 2012 a rukojemnícka dráma v židovskom supermarkete v Paríži v roku 2015.