Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

V piatok sa začína v Budapešti očkovanie ruskou vakcínou Sputnik

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvú zásielku ruskej vakcíny doviezli do Maďarska kamiónom v utorok.

Budapešť 12. februára (TASR) - V Maďarsku sa v piatok začína očkovať s ruskou vakcínou Sputnik V proti novému druhu koronavírusu, oznámila šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa agentúry MTI na on-line tlačovej konferencii operačného štábu v Budapešti povedala, že v prvom kole možno využiť 2800 dávok ruskej očkovacej látky, ktoré podajú v hlavnom meste v Juhopeštianskej nemocnici Centrum, v Nemocnici sv. Imricha, v Nemocnici sv. Jána a v Zdravotnom centre maďarskej armády.

Maďarské Centrum národného zdravia (NNK) minulý týždeň ukončilo preverovanie ruskej vakcíny Sputnik V a vydalo povolenie na jeho použitie v Maďarsku.

Prvú zásielku ruskej vakcíny doviezli do Maďarska kamiónom v utorok. Má stačiť na zaočkovanie 20.000 ľudí.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó 22. januára v Moskve oznámil, že Maďarsko nakúpi z Ruska dva milióny dávok očkovacej látky Sputnik V.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie stúpol na 383.735 a počet obetí súvisiacich s covidom na 13.543. Takmer 700.000 ľudí je už proti vírusu SARS-CoV-2 chránených vakcínou, pričom 310.000 z nich bolo zaočkovaných aj druhou dávkou.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)