Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

V Severnom Írsku pochovali politika Johna Humea

Na archívnej snímke z 10. decembra 1998 laureát Nobelovej ceny za mier John Hume (vpravo) Foto: TASR/AP

Humeovi vzdali poctu pápež František, dalajláma či spevák Bono z kapely U2.

Belfast 5. augusta (TASR) - V Severnom Írsku sa v stredu uskutočnil pohreb zosnulého politika Johna Humea, ktorý získal Nobelovu cenu za svoju úlohu v mierovom procese v regióne. Informovala o tom agentúra DPA.

Humeovi vzdali poctu pápež František, dalajláma či spevák Bono z kapely U2. Hoci sa na pohrebe osobne nezúčastnili, ich príspevky nahlas prečítal katolícky biskup z Derry Donal McKeown, ktorý odslúžil zádušnú omšu.

František uviedol, že Humeova smrť ho "zarmútila", a poprial úprimnú sústrasť jeho rodine. Dalajláma napísal, že Hume prežije svoj "odkaz mieru a nenásilia pri riešení konfliktu". Bono označil Humea za "muža, ktorý dal našim životom väčší rozmer".

Hume zomrel v pondelok vo veku 83 rokov po dlhotrvajúcej chorobe.

Pohreb sa konal o 11.30 h (12.30 h SELČ) v Katedrále sv. Eugena v meste Londonderry na severozápade Severného Írska. Naživo ho vysielala verejnoprávna televízia RTÉ.

Na poslednej rozlúčke sa zúčastnil aj írsky premiér Micheál Martin a prvá ministerka Severného Írska Arlene Fosterová.

Hume bol považovaný za jednu z najdôležitejších severoírskych politických osobností. V 1998 získal Nobelovú cenu za mier za účasť na severoírskom mierovom procese, ktorý ukončil dlhoročný ozbrojený konflikt. Túto cenu zdieľal spoločne s Davidom Trimbleom, vtedajším lídrom Ulsterskej unionistickej strany (UUP).