Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

V strategických štátnych podnikoch v Maďarsku sa objavili vojaci

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ide o opatrenie v rámci stavu núdze, ktorý vláda pre hrozbu šírenia nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 vyhlásila minulú stredu (11.3.).

Budapešť 19. marca (TASR) - Do 140 maďarských štátnych podnikov, ktoré sú významné z hľadiska fungovania štátu, vo štvrtok nastúpili vojenské riadiace skupiny, oznámil minister obrany Tibor Benkő, ktorý je zároveň šéfom akčnej skupiny zodpovednej za bezpečnosť strategických podnikov.

Ide o opatrenie v rámci stavu núdze, ktorý vláda pre hrozbu šírenia nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 vyhlásila minulú stredu (11.3.).

Benkő vo verejnoprávnej televízii M1 povedal, že vojaci sa objavia v piatok ráno už aj v uliciach miest.

Úlohou príslušníkov maďarskej armády v energetických, telekomunikačných či dopravných podnikoch, ale aj v sektore zdravotníctva bude pomáhať udržiavať prevádzku a bezpečnosť.

Zatiaľ bolo podľa ministra vybraných 140 podnikov - avšak podnikov, ktoré slúžia bezpečnému fungovaniu štátu, je podľa jeho vyjadrenia podstatne viac. "Vo vybraných podnikoch vojaci sledujú a koordinujú prácu," spresnil Benkő.

Ľavicový denník Népszava sa v tejto súvislosti snažil zistiť zoznam vojskom kontrolovaných podnikov, ale ministerstvo obrany ho odmietlo zverejniť.

"Bolo by šťastnejšie, keby rezort oznámil, ktorých podnikov sa opatrenie týka," povedal denníku bývalý tajomník Celoštátneho zväzu podnikateľov a zamestnávateľov (VOSZ).

Vláda prostredníctvom vyhlásenia zverejneného v stredu v štátnom vestníku vyzvala ministrov obrany a vnútra, aby v súvislosti s ochranou proti novému koronavírusu vymenovala členov vojenského riadiaceho štábu. Úlohou šéfa rezortu obrany je tiež oboznámiť strategické podniky s nástupom príslušníkov armády.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach