Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia

V Teheráne rokovali predstavitelia tzv. osi odporu proti Izraelu

Dym stúpa pri explózii po izraelskom bombardovaní pásma Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela v utorok 21. mája 2024. Foto: TASR/AP

Medzi iránskymi predstaviteľmi bol i veliteľ zboru Iránskych revolučných gárd generál Hosejn Salámí, ako aj veliteľ jednotiek Kuds - odnože gardy pre zahraničné operácie - generál Esmáíl Káání.

Teherán 23. mája (TASR) - Lídri tzv. osi odporu, ktorá združuje regionálnych spojencov Iránu v boji proti Izraelu, vo štvrtok v Teheráne diskutovali o vojne v palestínskom Pásme Gazy.

Informovala o tom agentúra AFP s tým, že schôdzka predstaviteľov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, libanonského šiitského hnutia Hizballáh, jemenských protivládnych povstalcov - húsíiov a irackých šiitských ozbrojených skupín sa konala na okraj smútočných podujatí na počesť prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul minulú nedeľu pri havárii vrtuľníka v oblasti pri hraniciach s Azerbajdžanom.

Na stretnutí v Teheráne sa zúčastnil predseda politického výboru hnutia Hamas Ismáíl Haníja, ktorý sídli v Katare, ako aj zástupca Hizballáhu Naím Kásim a hovorca húsíjských povstalcov Muhammad Abdalsalám.

Iránska tlačová agentúra Fars uviedla, že na schôdzke boli prítomní aj predstavitelia palestínskeho Islamského džihádu, Ľudového frontu za oslobodenie Palestíny a irackých radikálnych skupín.

Medzi iránskymi predstaviteľmi bol i veliteľ zboru Iránskych revolučných gárd generál Hosejn Salámí, ako aj veliteľ jednotiek Kuds - odnože gardy pre zahraničné operácie - generál Esmáíl Káání.

Miestna televízia IRIB uviedla, že v rámci diskusie jej účastníci údajne zdôraznili najmä nutnosť pokračovať v džiháde a bojoch až "do úplného víťazstva" hnutia palestínskeho odporu v Pásme Gazy, a to za účasti všetkých skupín odporu a frontov v regióne.

Haníja ešte predtým absolvoval audienciu u najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

Irán je síce kľúčovým podporovateľom Hamasu, ale účasť na útoku palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 opakovane poprel.

Raísího pochovajú vo štvrtok večer v mauzóleu imáma Rézu v meste Mašhad v provincii Chorásán Razaví, kde sa ultrakonzervatívny prezident narodil. Stane sa tak prvým vrcholným politikom v Iráne, ktorý bude pochovaný v tejto svätyni, čo je významná pocta, konštatovala AFP.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján, ktorý pri havárii zahynul spolu s Raísím, bude pochovaný vo svätyni Šáh Abdol-Azim v meste Šahre Rej v provincii Teherán.