Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Dlhé rady voličov bieloruské úrady označili za provokáciu

Kandidátka bieloruskej opozície na prezidentku Svitlana Cichanovská (uprostred) obklopená svojimi stúpencami a novinármi po jej hlasovaní v prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v Minsku 9. augusta 2020. V Bieloruska sa v nedeľu konajú v poradí šieste voľby hlavy štátu od roku 1991, keď táto bývalá sovietska republika získala nezávislosť. Prvýkrát v moderných dejinách Bieloruska sa voľby uskutočnia bez účasti širokého spektra medzinárodných pozorovateľov, upozornila agentúra TASS. Foto: TASR/AP

V Bielorusku sa v nedeľu konajú v poradí šieste voľby hlavy štátu od roku 1991, keď táto bývalá sovietska republika získala nezávislosť.

Minsk 9. augusta (TASR) - Pred viacerými volebnými miestnosťami v Minsku sa vytvárajú veľmi dlhé rady voličov, ktorí chcú odovzdať svoj hlas v prezidentských voľbách. Predsedníčka bieloruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lidija Jermošinová to podľa agentúry Interfax komentovala vyhlásením, že ide o "organizovanú provokáciu" zo strany niektorých voličov.

Podľa Jermošinovej boli takíto voliči "vyškolení", aby na "pol hodiny obsadili" priestor určený na tajné hlasovanie, takže "priepustnosť" volebných miestností "je (potom) pomerne nízka".

Jermošinová uviedla, že ide o "skutočnú sabotáž, organizovanú provokáciu", ktorá vedie k vytváraniu veľmi dlhých radov pred volebnými miestnosťami.

Medzičasom ÚVK informovala, že do 16.00 h miestneho času využilo svoje právo hlasovať v prezidentských voľbách 73,4 percenta voličov.

ÚVK predtým označila prezidentské voľby za platné, keďže sa na nich zúčastnilo viac ako 50 percent registrovaných voličov, informovala agentúra Interfax.

V Bielorusku sa v nedeľu konajú v poradí šieste voľby hlavy štátu od roku 1991, keď táto bývalá sovietska republika získala nezávislosť.

Okrem úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka v nich kandidujú Svitlana Cichanovská, predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň, bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká a spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev.


Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko prichádza k urne odovzdať svoj hlas počas hlasovania v prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v Minsku 9. augusta 2020. V Bieloruska sa v nedeľu konajú v poradí šieste voľby hlavy štátu od roku 1991, keď táto bývalá sovietska republika získala nezávislosť. Prvýkrát v moderných dejinách Bieloruska sa voľby uskutočnia bez účasti širokého spektra medzinárodných pozorovateľov, upozornila agentúra TASS.
Foto: TASR/AP

V uliciach Minska stoja autá polície, vraj idú rozháňať demonštrantov

Na niektorých uliciach Minska v nedeľu, v deň prezidentských volieb, stoja kolóny policajných skriňových nákladných áut, vodné delá i autobusy. Ako informoval bieloruský spravodajský portál TUT.by, vodiči týchto vozidiel na otázku, prečo sú tam, odpovedali, že "idú rozháňať demonštrantov".

Podľa svedectiev čitateľov zverejnených portálom TUT.by do autobusov nastupovali "milicionári" s ochrannými štítmi. Vstupy do viacerých ulíc, kde sú takéto kolóny zaparkované, sú prehradené.

Portál TUT.by tiež zverejnil videozábery z niektorého zo vstupov do mesta, kde hliadkovali vojaci.