Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Vandali poškodili pamiatku Háj Nicovô, mesto podá trestné oznámenie

Na snímke Vojenský cintorín Háj-Nicovô v Liptovskom Mikuláši 8. mája 2020, archívne foto. Foto: TASR Ján Krošlák

Pamätník na Háji Nicovô je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky od roku 1963. Areál piety je najväčším pohrebiskom československých vojakov v celom bývalom Československu.

Liptovský Mikuláš 16. júla (TASR) - Obrubu pódia pod pylónom na národnej kultúrnej pamiatke Háj Nicovô poškodili vandali. Travertínový kváder našla rozbitý a odvalený pri návšteve pamätníka vedúca oddelenia kultúry na mestskom úrade Dana Guráňová. Mesto v tejto súvislosti podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

"Prosíme všetkých návštevníkov pietneho miesta, ktorí boli v stredu (15. 7.) v blízkosti pylónu a videli tam činnosť, ktorá mohla naznačovať poškodzovanie tejto kultúrnej pamiatky, aby zavolali na štátnu alebo mestskú políciu. Areál je nielen spomienkou na boje pri Liptovskom Mikuláši, ale aj mementom nutnosti neustáleho boja proti fašizmu. Má morálny, mravný aj výchovný rozmer," povedala hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková.

Pamätník na Háji Nicovô je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky od roku 1963. Areál piety je najväčším pohrebiskom československých vojakov v celom bývalom Československu. Travertínovú tribúnu pravidelne využívajú najvyšší ústavní činitelia pri významných spoločenských podujatiach. V rokoch 2010 a 2015 sa na tomto mieste konali celonárodné oslavy konca 2. svetovej vojny. Tento rok pri 75. výročí konca druhej svetovej vojny navštívila pamätník prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár aj predseda vlády SR Igor Matovič s podpredsedami a ďalšími členmi vlády.