Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Veľká synagóga bude pre pandémiu zatvorená počas Nového roka

Ilustračná snímka, archívne foto. Foto: TASR/AP

Úrad, ktorý v Jeruzaleme spravuje posvätné moslimské miesta, v stredu oznámil, že počas lockdownu bude taktiež uzavretá mešita al-Aksá.

Jeruzalem 16. septembra (TASR) - Veľká synagóga v Jeruzaleme bude následkom pandémie Covid-19 po prvý raz vo svojej histórii uzavretá počas príchodu nového židovského roka. Oznámili to v stredu izraelské úrady, ktoré cituje tlačová agentúra AFP.

Izrael sa pripravuje na druhé celoštátne obmedzenie pohybu obyvateľstva (lockdown). Krajina za uplynulé dva týždne zaznamenala najvyššiu mieru rastu prípadov infekcie novým druhom koronavírusu na svete a stane sa prvou krajinou, ktorá pristúpi k druhému lockdownu.

Karanténne opatrenia, ktoré oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, vstúpia do platnosti v piatok popoludní, iba niekoľko hodín pred začiatkom novoročných osláv Roš ha-šana. Lockdown bude platiť tri týždne a postihne aj ďalšie židovské sviatky Jom kipur (Deň zmierenia) a Sukot (Sviatok stánkov), keď sú synagógy zvyčajne preplnené veriacimi.

Veľkú synagógu otvorili v roku 1982. Ide o oficiálne miesto bohoslužieb židovského štátu, ktoré na Jom kipur tradične navštevuje izraelský prezident. Vzostup pandémie si vynútil jej zatvorenie už v marci, pričom tento mimoriadny stav trvá doteraz.

Izrael s deviatimi miliónmi obyvateľov dosiaľ zaznamenal takmer 167.00 prípadov infekcie novým druhom koronavírusu a 1147 súvisiacich úmrtí. Na základe nových bezpečnostných opatrení bude môcť väčšina bohoslužobných miest privítať naraz maximálne desať osôb.

Úrad, ktorý v Jeruzaleme spravuje posvätné moslimské miesta, v stredu oznámil, že počas lockdownu bude taktiež uzavretá mešita al-Aksá. Správcom objektu je jordánsko-palestínska nadácia (Wakf). Ide iba o druhý raz, keď sa rozhodla uzatvoriť mešitu al-Aksá od roku 1967, keď Izrael počas šesťdňovej vojny obsadil východnú časť Jeruzalema.