Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Veterinárna a potravinová správa v lete 2020 vykonala 97 kontrol vína

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V sledovanom období pri kontrole v obchodnej sieti sa podľa inšpektorov zistili nedostatky hlavne u zahraničných vín.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR vykonala v júli a auguste 97 kontrol v zmysle zákona o vinohradníctve a vinárstve, z toho 8 kontrol vo výrobe, 34 kontrol v maloobchodných predajniach sudových vín, 23 kontrol v maloobchodných predajniach, vo veľkoobchodných skladoch 2 kontroly, 8 kontrol v zariadeniach spoločného stravovania. Zároveň vykonali inšpektori 22 kontrol pri dovoze vína z tretích krajín.

Ako ďalej informovala ŠVPS, vo vínach hodnotených na mieste pri kontrole dovozových vín z tretích krajín sa zistili nedostatky hlavne v označovaní spotrebiteľských balení.

V sledovanom období pri kontrole v obchodnej sieti sa podľa veterinárov zistili nedostatky hlavne u zahraničných vín v kvalite. V senzorických znakoch nevyhovovali maďarské vína v kategóriách chráneného zemepisného označenia a chráneného označenia pôvodu. "V kvalite v senzorických znakoch (vôňa a chuť) bola zistená porušenosť hlavne po oxidácii, nežiaducom mikrobiálnom rozklade," spresnila ŠVPS SR.

Inšpektori sa podľa správy zamerali aj na predaj burčiakov. Tento rok bol termín predaja burčiaku stanovený na 15. augusta. "Od stanoveného dátumu predaja do konca augusta bolo celkom vykonaných 14 kontrol. Kontroly sa pri predaji zamerali na vysledovateľnosť pôvodu a výrobcu, označovanie a senzorickú kvalitu burčiaku. V sledovanom období sa predaj len rozbiehal kvôli neskoršiemu vyzrievaniu hrozna ako po minulé roky. Celkovo bolo skontrolovaných 17 vzoriek burčiakov bez zistených nedostatkov," priblížila veterinárna správa.

"Vína so zistenými nedostatkami sú riešené v rámci správneho konania. Za uvedené nedostatky sú začaté správne konania, vína sú stiahnuté z predaja a bude uložený sankčný postih," dodala ŠVPS.