Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Vláda prerokuje balík návrhov rezortu dopravy

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Jakub Kotian

Vláda má v stredu schvaľovať aj indikatívny harmonogram prípravy a výstavby projektov železničnej infraštruktúry z dielne rezortu dopravy.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR by mohlo tvoriť schémy štátnej pomoci a pomoci "de minimis" pre subjekty podnikajúce v cestovnom ruchu do 31. decembra 2022. Návrh novely zákona o podpore cestovného ruchu z dielne rezortu dopravy, ktorý to má umožniť, by mala v stredu prerokovať vláda.

Rezort dopravy predkladá kabinetu aj návrh novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve. Ten má vytvoriť právny základ, aby MDV mohlo poskytnúť príspevok na zabezpečenie nevyhnutnej leteckej dostupnosti aj v roku 2022. K obidvom právnym úpravám navrhuje, aby ich Národná rada (NR) SR prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

Vláda má v stredu schvaľovať aj indikatívny harmonogram prípravy a výstavby projektov železničnej infraštruktúry z dielne rezortu dopravy. Podľa dokumentu je potrebné sústrediť sa na dokončenie už realizovaných stavieb najmä zo zdrojov Európskej únie (EÚ) a zvládnutie verejných obstarávaní na zhotoviteľa pre vysoko pripravené projekty, opäť najmä financované zo zdrojov EÚ.

Limit verejných výdavkov schválený NR SR by sa mal premietnuť už do procesu zostavovania rozpočtu verejnej správy pre rok 2023 a následne aj do jeho úprav. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách, ktorý kabinetu predkladá ministerstvo financií. Právna norma nadväzuje na novelu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorá už dlhšie čaká na schválenie v parlamente.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR chce skvalitniť prideľovanie normatívnych finančných príspevkov zriaďovateľom škôl a školských zariadení určených na financovanie osobných nákladov a prevádzkových nákladov. Docieliť to chce prostredníctvom návrhu nariadenia vlády, ktorým sa ustanovujú podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia. Materiál by mala v stredu schváliť vláda.