Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

Vláda schválila všeobecný hospodársky záujem na elektrinu domácnostiam

Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman počas 116. rokovania Vlády SR v Bratislave v stredu 9. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Stanovená cena je 61,20 eura za megawatthodinu v množstve 5,79 terawatthodiny (TWh).

Bratislava 16. novembra (TASR) – Slovenské elektrárne by mali dodať v budúcom roku elektrinu pre domácnosti z jadrových zdrojov za stanovenú cenu 61,20 eura za megawatthodinu v množstve 5,79 terawatthodiny (TWh). Vyplýva to z návrhu na schválenie všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti v Slovenskej republike, ktorý v stredu schválila vláda.

"V prípade zraniteľných odberateľov by zohľadnenie súčasnej úrovne trhovej ceny elektriny v regulovanej cene znamenalo jej extrémne zvýšenie oproti súčasnosti. Pri zohľadnení aktuálnych trendov vývoja trhovej ceny by zvýšenie koncovej ceny elektriny pre domácnosti mohlo prekročiť 235 %," upozornilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v predkladacej správe k materiálu. Podľa rezortu je tak značné riziko, že by sa významne zvýšil podiel domácností, ktoré nebudú schopné uhradiť svoje záväzky, či už v rámci zálohových platieb alebo vyúčtovania energií.

Vláda schválila VHZ napriek tomu, že Európska komisia zatiaľ neschválila zmluvu o dodávkach elektriny za stanovenú cenu, ktorú pripravil rezort hospodárstva na základe podpísaného memoranda so Slovenskými elektrárňami. "Európska komisia po sérii rokovaní v zásade súhlasila s predložením tohto materiálu na schválenie vládou SR s tým, že po vykonaní požadovaných zmien v zmluve nebude predkladané riešenie zahŕňať prvok štátnej pomoci, a tak bude z pohľadu z pohľadu Európskej komisie prijateľné," uviedol rezort.

Celkový objem elektriny sa bude zvyšovať o ďalších 0,03 TWh za každý kalendárny mesiac roka 2023 nasledujúci po mesiaci, v ktorom dôjde k spusteniu do prevádzky tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce.